Openbaar Ministerie

Breda, 29 maart 2004

OM reageert gepast op huiselijk geweld

Het OM speelt een rol in het terugdringen van huiselijk geweld. In
2003 bracht het OM in Breda 113 verdachten van huiselijk geweld voor de rechter. Omgerekend betekent dat elke een à twee zittingsdagen een man, vrouw of jongere terechtstaat voor bijvoorbeeld mishandeling van een naast familielid of (ex)partner. Tot nu toe in 2004 zijn dat er
31.

Hoe kan het Openbaar Ministerie een bijdrage leveren aan het terugdringen van huiselijk geweld? Het is aan ons om gepast te reageren op huiselijk geweld, antwoordt Hoofdofficier Herman Bolhaar, middels een duidelijke en vlotte strafrechtelijke reactie voor (potentiële) daders. Mild als het kan, streng als het moet. In ernstige gevallen zal het OM dan ook fors optreden en dient het strafrecht als stok achter de deur. Het OM zoekt actief de samenwerking met Reclassering of andere hulpverlenende instanties, voor training en begeleiding die zij aan daders kunnen bieden. Maatwerk dus, waarbij de belangen van het slachtoffer en het voorkomen van herhaling van huiselijk geweld belangrijke factoren zijn. Kortom, het OM in Breda staat voor een actieve aanpak van de problematiek door een merkbare reactie.

Het OM Breda onderstreept het belang van het steunpunt Huiselijk Geweld Midden Brabant. Het OM speelt, samen met de politie, een grote rol in het succesvol opsporen en vervolgen van huiselijk geweld. Het OM informeert slachtoffers van huiselijk geweld in de strafzaak waarin zij slachtoffer zijn en zorgt ervoor dat slachtoffers hun schade vergoed kunnen krijgen.