Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, maadag 29 maart

Den Helder 29-03-2004 - 17.00 uur

Rijden onder invloed

Den Helder, maandag 29 maart 2004.

In de nacht van zondag op maandag werd een 42-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Helder aangehouden op de Binnenhaven. Het bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken. Hij blies 490 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug./l.

Gestolen auto aangetroffen.

Den Helder, maandag 29 maart 2004.

Maandagmorgen kort voor 06.00 uur troffen surveillerende agenten een personenauto aan op het Ravelijncenter. De auto had verse schade en één van de voorbanden was lek. Toen de agenten vroegen hoe de schade was ontstaan wilde beide inzittenden daarover niets verklaren. Plotseling stapte één van de twee uit en rende weg. De andere verdachte kon worden aangehouden. Het betreft een jongen van 17 jaar en afkomstig uit Hippolytushoef. De auto waarin zij zaten bleek te zijn gestolen in Wieringerwerf. De jongen is in verzekering gesteld. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de identiteit van de gevluchte inzittende.

Politie houdt weer auto-inbreker aan

Schagen, maandag 29 maart 2004.

Vannacht omstreeks 03.00 uur hebben agenten op de fiets op de Fazantenhof een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats na een poging tot inbraak in een auto aangehouden nadat hij eerder door een getuige was gezien bij een auto-inbraak aan de Sperwerhof.

De getuige belde omstreeks 01.50 uur de politie. Hij had de verdachte zien weglopen na een inbraak in een Volvo aan de Sperwerhof. Uit die auto bleken 40 CDs te zijn weggenomen nadat er een zijruit was ingeslagen. Hierop stelden de agenten een onderzoek in de omgeving in. Ze besloten om de lawaaiveroorzakende dienstauto te verruilen voor een stille dienstfiets. Ruim een uur later hadden ze succes. Ze troffen de verdachte aan op de Fazantenhof op het moment dat hij in wilde breken in een Fiat. Bij zijn fouillering bleek hij een pasje bij zich te hebben van een andere gedupeerde. Dat pasje had hij gestolen uit een Volkswagen op de Sperwerhof. Van die wagen was ook een zijruit vernield. Bovendien was de autoradio met CD-speler weggenomen uit die auto weggenomen. De verdachte is in verband met het verdere onderzoek ingesloten. Er wordt ondermeer onderzocht waar hij zijn buit heeft achtergelaten en of hij voor meerdere autokraken aansprakelijk is.

De vorige week vrijdag 26 maart 2004 is in Den Helder al een 18-jarige jongen uit Hippolytushoef aangehouden nadat hij in de nacht van donderdag op vrijdag een auto had ontvreemd uit de Prinses Marijkestraat in Wieringerwerf. In verband met die diefstal volgden het afgelopen weekend nog twee aanhoudingen van medeplichtigen. Op vrijdag 26 maart werd een 32-jarige man uit Den Helder aangehouden en op zaterdag 27 maart een 19-jarige man uit Den Helder. Alle drie verdachten werden zondag 28 maart 2004 met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Met name in de gemeenten Schagen, Harenkarspel en Zijpe is de laatste tijd sprake van een toenemend aantal diefstallen uit autos. In de maand maart steeg het aantal van het gemiddeld aantal van 40 naar 90. Kennelijk zijn er meerdere daders actief. Inmiddels heeft de politie in Noordkop Zuid enige capaciteit vrijgemaakt om extra aandacht aan deze zaken te kunnen besteden.

De politie roept autobezitters op om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten en deze goed af te sluiten, ook op de eigen oprit. Om duidelijk te maken dat er niets te halen valt kan het dashboardkastje worden opengezet en de laadruimte beter niet worden afgedekt. Dit werkt preventief, zo is uit onderzoek gebleken. Parkeer de auto op goed verlichte plaatsen. Het gilde werkt het liefst in het donker.

Mensen die informatie hebben over mogelijke auto-inbrekers kunnen contact opnemen met de politie in Schagen via de politieservicelijn: 0900-8844 (lokaal tarief).

Politieauto betrokken bij aanrijding

Den Helder, zondag 28 maart 2004.

Omstreeks 04.50 uur vond er op de kruising
Kievitstraat-Parallelweg/Sluisdijkstraat een aanrijding plaats tussen een politieauto en een taxi. De politieauto, die werd bestuurd door een 35-jarige agent uit Den Helder, reed over de Kievitstraat, gaande in de richting van de Parallelweg. Het voertuig kwam op de kruising in botsing met een taxi bestuurd door een 38-jarige chauffeur uit Den Helder. Deze taxi kwam uit de richting van de Brakkveldweg (uit het tunneltje) en wilde rechtdoorgaand de kruising oversteken in de richting van de Sluisdijkstraat ofwel kwam uit tegenovergestelde richting over de Parallelweg en wilde linksaf de Sluisdijkstraat in. Dit moet duidelijker worden aan de hand van de nog door de Ongevallendienst te horen betrokkenen. De politieauto tikte de overstekende taxi aan. De voorzijde van het politievoertuig raakte hierbij de rechterachterzijde van de taxi. De taxi schoof met de linkerwielen tegen een opstaand randje van een vluchtheuvel en kantelde hierdoor. De taxi kwam op zijn dak terecht. De bestuurder kon uit het voertuig kruipen. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en werd hierna uit het hospitaal ontslagen. De agent en zijn bijrijdster raakten niet gewond. De taxi was zwaar beschadigd en de politiewagen had lichte schade aan de voorzijde. Niet duidelijk is nog wie van de bestuurders groen licht had op het moment van de aanrijding. Wel duidelijk is dat er niet met hoge snelheid is gereden. De Regionale Ongevallendienst uit Heerhugowaard onderzoekt de toedracht van het ongeval. Meerdere personen moeten nog worden gehoord.