Ministerie van Defensie


---


---

Foto: De ondertekening had plaats in Chili

Verkoop Nederlandse fregatten aan Chili bezegeld

29-3-2004 16:29:00

In het bijzijn van staatssecretaris Cees van der Knaap en de Chileense minister van Defensie, Michelle Bachelet Jeria, is vrijdag (27 maart) het contract getekend voor de verkoop van twee M- en twee L- fregatten aan de Chileense marine ter waarde van 290 miljoen euro. Van der Knaap zei blij te zijn dat "de schepen in goede handen komen".

Minister Bachelet Jeria verklaarde dat haar land aanvankelijk nieuwe fregatten wilde kopen, maar daarvan had afgezien vanwege de hoge kosten. "We kozen voor overname van de Nederlandse schepen, omdat ze niet alleen in goede staat verkeren, maar ook nog eens jong zijn."

De twee verkochte luchtverdedigingsfregatten, Hr.Ms. Jacob van Heemskerck en Hr.Ms. Witte de With, stammen uit 1986 en de twee multipurpose fregatten Hr.Ms. Abraham van der Hulst en Hr.Ms. Tjerk Hiddes uit begin jaren negentig. De Van der Hulst wordt in november 2005 als eerste overgedragen, een maand later gevolgd door de Van Heemskerck. De Witte de With gaat in juli 2006 naar Chili en de Tjerk Hiddes in april 2007.

De vier schepen worden verkocht inclusief conventionele wapens. De opleiding van de bemanningen en het technisch personeel, die gemiddeld negen maanden duurt, heeft de komende jaren plaats in Den Helder. Eind mei arriveren de eerste leden van het Chileense projectteam al en in augustus de eerste 150 cursisten. Ook de opleiding van het Chileense onderhoudsbedrijf van de marine ASMAR en SYSDEF gebeurt in Nederland.