Gemeente Heeze-Leende


Rookverbod in overheidsinstellingen en sportcentra

Tabaksrook vormt een groot probleem op de werkplek, in openbare gelegenheden en thuis.

Het meeroken van andermans tabaksrook is schadelijk voor de gezondheid. In de Tabakswet zijn daarom verschillende rookverboden opgenomen om de niet-roker tegen het inademen van tabaksrook te beschermen.

Overheidsinstellingen
In de gebouwen en instellingen van de overheid mag niet worden gerookt op plekken die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik of die voor het publiek toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld dorpshuizen, wachtruimten, hallen, gangen, leslokalen, vergaderzalen en kantines. Een uitzondering kan worden gemaakt voor gebouwen met 2 of meer wachtruimten, kantines of recreatieruimten. In dat geval mag in de kleinste ruimte worden gerookt. Dit geldt alleen als hierdoor geen hinder of overlast wordt veroorzaakt. Het is overigens niet verplicht om een rookruimte te maken.

Sportcentra
In gesubsidieerde sportcentra mag niet worden gerookt tenzij er 2 wachtruimten, kantines of recreatieruimten aanwezig zijn. In dat geval mag in de kleinste ruimte worden gerookt. Dit geldt alleen als hierdoor geen hinder of overlast wordt veroorzaakt. Het is overigens niet verplicht om een rookruimte te maken. In de gesubsidieerde sportsector mogen geen rookwaren worden verkocht. Ook niet in de kantine of via een sigarettenautomaat.

Meer informatie
Kijk op de website www.rokenendewet.nl of informeer bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.