Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Viseu, Portugal, 29 maart 2004

Investeringsniveau Forum Viseu E 65 miljoen

AM verkoopt Portugees winkelcentrum aan ING Real Estate

AM (voorheen Amstelland MDC) en ING Real Estate Investment Management hebben een overeenkomst getekend voor de overname van het winkelcentrum Forum Viseu in Portugal. De totale investeringswaarde van dit project bedraagt circa E 65 miljoen. Forum Viseu is thans in aanbouw en zal worden geopend in het voorjaar van 2005.

Forum Viseu is gesitueerd in het historische centrum van Viseu, met oriëntatie op de rivier Pavia. Deze locatie was voorheen een gemeentelijke parkeerplaats, die werd opgenomen in een programma voor herontwikkeling en revitalisering van oeverzones. Uit een prijsvraag onder diverse ontwikkelaars werd het plan van AM verkozen. Een belangrijk argument daarbij was het hoge kwaliteitsniveau dat AM met het plan van de Catalaanse achitect Joan Busquets en de in-house ontwerpers van T+T Design nastreefde.

Concept

Forum Viseu omvat 18.500 m² aan winkelruimte met vrijetijdsvoorzieningen en 25 appartementen (de woningen zijn geen onderdeel van de transactie met ING). Het winkelcentrum huisvest een hypermarkt, 60 winkels, 18 restaurants, een bioscoop met 6 schermen en een ondergrondse parkeervoorziening voor 800 auto's. Anchor tenants (grote huurders) zijn Feira Nova Hypermarket, Zara (en overige merken van Inditex Group), Home Sweet Home, Sportzone en Warner Lusomundo-bioscopen.

Groei in winkelcentra

Het project in Viseu is een uitwerking van de strategie van AM om groei te realiseren mede via de ontwikkeling van winkelcentra op Europese schaal. Onder meer in Zuid-Europa bestaat een omvangrijke vraag naar winkelcentra met vrijetijdsvoorzieningen. De omzet van AM in de ontwikkeling van winkelcentra is toegenomen tot 43% van het totaal in 2003. Het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige winkelcentra voorziet in de behoefte van consumenten, internationale winkelketens en vastgoedbeleggers.

Profiel AM

AM NV (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van E 1,1 miljard en een nettoresultaat van E 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Spanje, Portugal, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. Profiel ING Real Estate
ING Real Estate is een internationale onroerend goed-onderneming, die actief is op het vlak van investeringsmanagement, ontwikkeling en financiering. De onderneming is één van de drie grootste vastgoedondernemingen ter wereld met kantoren in veertien landen in Europa, de Verenigde Staten, Azië en Australië. ING Real Estate is onderdeel van ING Groep, een financiële dienstverlener die met 115.000 medewerkers actief is in 60 landen.

Noot voor de redactie,