Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Economische Zaken verstrekt subsidies om winkelcriminaliteit aan te pakken
Nummer: 511

Datum: 29-03-2004


Het ministerie van Economische Zaken introduceert een subsidieregeling die de criminaliteit in winkelcentra in 30 grote en middelgrote steden moet terugdringen (G30=gemeenten van het Grotestedenbeleid).


Met de subsidies (totaal EUR 800.000) dienen innovatieve projecten te worden uitgevoerd, die een voorbeeldfunctie kunnen hebben. Dat wil zeggen dat in het project bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een nieuwe technologie, een nieuwe organisatievorm of structuur of gebouwde voorzieningen.
Er zijn drie subsidies van EUR 100.000, drie van EUR 75.000, drie van EUR 50.000 en drie van EUR 25.000.
De projecten moeten worden uitgevoerd in een samenwerkingsverband van tenminste één gemeente en één bedrijf. De samenwerking kan plaatsvinden in de vorm van een stichting of vereniging (bijvoorbeeld de exploitant van een winkelcentrum, een winkeliersvereniging of een Stichting Binnenstad). Naast de gemeente kunnen ook anderen deel uitmaken van het samenwerkingsverband, zoals bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie en de politie.
De aanvragen worden beoordeeld door een commissie van deskundigen, afkomstig uit organisaties van de detailhandel, politie en de betrokken ministeries. De regeling brengt een minimum aan administratieve lasten voor de aanvrager met zich mee.


Deze regeling komt voort uit het in januari jl. gepresenteerde Actieplan Veilig Ondernemen. Dit actieplan, opgesteld door staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, de bewindslieden van BZK en Justitie, VBO/NCW, MKB Nederland en de Landelijke Verzekeraars, moet de criminaliteit waarvan het bedrijfsleven hinder ondervindt, sterk verminderen. Staatssecretaris Van Gennip zal op basis van het advies van die commissie beslissen over toekenning van de subsidies.


De ideeën worden beoordeeld op onder meer de volgende aspecten:
de wijze en vorm van samenwerking tussen de deelnemers;
de bijdrage en effectiviteit van het project mbt het terugdringen van criminaliteit en onveiligheid;
de mate van innovatie van het project;

de eenvoud om het project te realiseren;

de termijn waarbinnen het project in uitvoering wordt genomen of wordt voltooid.


Gemeenten of andere partners in het samenwerkingsverband, zoals een onderneming of ondernemersvereniging, kunnen projecten indienen tot en met 31 mei as. Naar verwachting zullen de subsidies in juni / juli worden toegekend.