NEDAP N.V.

NEDAP levert identificatie technologie aan Londen Heathrow

NEDAP levert vooruitstrevende identificatie technologie voor taximanagement systeem op de luchthaven Londen Heathrow

Groenlo, 29 Maart 2004

BAA Heathrow, heeft gekozen voor het NEDAP voertuigidentificatie systeem om de taxistroom op een van 's werelds drukste luchthavens, Londen Heathrow, te managen.
De komende maanden zullen de terminals en taxi verzamel locatie van de luchthaven Heathrow uitgerust worden met het Nedap voertuigidentificatie systeem. Het complete taximanagement systeem bestaat uit het voertuigidentificatie systeem geïntegreerd in het centrale beheersysteem. Het voertuigidentificatie systeem verschaft het centrale systeem alle informatie noodzakelijk om de taxi's op de luchthaven te reguleren. Het taximanagement systeem wordt geleverd door NEDAP's partner Steria, een onderneming met aanzienbare expertise en kennis op het gebied van IT dienstverlening.

Nedap's expertise op het gebied van contactloze identificatie en integratie van de nieuwste technologieën heeft geresulteerd in een unieke oplossing die het mogelijk maakt om aan de vereisten van de luchthaven te voldoen. De identificatie technologie van Nedap vormt een belangrijke schakel binnen het systeem. Het voertuigidentificatie systeem, TRANSIT, biedt de mogelijkheid om automatisch en tegelijkertijd de taxi en de desbetreffende taxichauffeur te identificeren. De identificatie van de voertuigen maakt het mogelijk om voertuigen in diverse categorieën in te delen en op basis van deze indeling het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen te stimuleren. De chauffeur wordt geïdentificeerd, zodat de transactie op de luchthaven aan de correcte chauffeur in rekening gebracht kan worden. Bovendien geeft de combinatie van voertuig -en chauffeursidentificatie een extra dimensie aan de veiligheid op de luchthaven.

Het TRANSIT systeem communiceert via draadloze netwerk technologie met het centrale taximanagement systeem, waardoor installatiekosten oponthoud op de drukke luchthaven gereduceerd konden worden.

Het TRANSIT systeem levert een hoog niveau van comfort op voor de gebruikers, in het bijzonder omdat de identificatie al rijdend plaatsvindt zonder dat hiervoor een handeling hoeft te worden verricht. Het systeem bevordert hierdoor de doorstroom van taxi's op de drukke luchthaven, waardoor het mogelijk wordt de vraag en aanbod van taxi's op een bepaald moment exact op elkaar af te stemmen.

Een bewaker zal met behulp van een handscanner voorzien van de laatste identificatie en bluetooth technologie, het voertuig en de bestuurder nabij de terminal kunnen identificeren om zo de gegevens te in de centrale database te verifiëren en eventuele afwijkende taxiritten te registeren.
Het systeem biedt BAA Heathrow de mogelijkheid om in de toekomst het systeem naadloos uit te breiden met andere facetten van voertuigmanagement op de luchthaven, een essentiële vereiste gezien de ontwikkelingen voor Terminal 5.
Londen Heathrow is een van 's werelds grootste luchthavens waar meer dan 7000 taxi's jaarlijks 60 miljoen passagiers dienen. De invoering van het taximanagement systeem zal in dit voorjaar operationeel zijn.

De identificatie technologie van Nedap is reeds veelvuldig in het bereik van voertuigidentificatie binnen diverse markten en met name op luchthavens succesvol is toegepast voor het reguleren van verkeersstromen en beveiligen van de toegang tot luchthaven terreinen.

'Als enige technologie partner, kon Nedap, voldoen aan de complexe/strenge eisen die door BAA Heathrow werden gesteld voor het nieuwe taxi-identificatie systeem op de luchthaven. Het project vormt een geïntegreerde oplossing van de nieuwste technologieën op het gebied van contactloze RF identificatie, bluetooth en draadloze netwerk communicatie waarin NEDAP, als technologie partner, een uitgebreide expertise en kennis in heeft. De toepassing past binnen het beleid van Nedap tot verdere internationalisering en het wereldwijd vermarkten van onze unieke identificatie oplossingen.' aldus Jeroen Somsen, business unit manager Nedap Automatic Vehicle Identification.

Voor de redactie,