Gemeente Woudenberg


Open tuberculose in Amersfoort

Bij een patiënt in Amersfoort is open longtuberculose vastgesteld. Op 29 maart jl. is dit bericht ontvangen door de afdeling Tuberculosebestrijding van GGD Eemland. Direct daarna is de GGD gestart met bron- en contactopsporing in de directe omgeving (familie, vrienden) van de patiënt.

De betreffende patiënt onderhoudt een actief sociaal leven en heeft op meerdere plaatsen werkzaamheden verricht. Daarom heeft de GGD ook contact opgenomen met de verschillende instellingen en verenigingen waar de patiënt actief is om de situatie uit te leggen en voorlichting te geven over tuberculose. Ook zijn hier inmiddels concrete afspraken gemaakt voor nader contactonderzoek.
Op basis van het eerste contactonderzoek in de directe omgeving van de patiënt lijkt er vooralsnog geen sprake te zijn van besmetting. De vervolgonderzoeken die de GGD de komende periode uitvoert zullen evenwel moeten worden afgewacht om een definitieve conclusie te kunnen trekken.
De betreffende patiënt, die het naar omstandigheden redelijk goed maakt, verblijft in het ziekenhuis en wordt behandeld met medicijnen.

Na melding van longtuberculose start de afdeling Tuberculosebestrijding van de GGD Eemland direct met bron- en contactonderzoek volgens vaststaande procedures. Afhankelijk van de mate van contact met de besmettelijke patiënt wordt er in volgorde gewerkt aan nader onderzoek. Hoe intensiever contact men heeft met de patiënt hoe eerder men betrokken is bij dit nader onderzoek. Gestart wordt in de directe omgeving van de patiënt (de eerste ring) vervolgens wordt de volgende ring onderzocht: werk- en intensieve sociale contacten. Indien nodig wordt dit onderzoek daarna uitgebreid.

Bij het eerste onderzoek onder familie en nauwe contacten (de eerste ring) zijn 21 personen betrokken. Bij 18 mensen is een Mantoux (testprikje) gezet waarbij geen echte besmettingen met tuberculose zijn aangetoond. Wel is er bij 3 personen een geringe reactie op de Mantoux waargenomen. Dit eerste onderzoek wordt over 6 tot 8 weken herhaald omdat dan de incubatietijd om besmettingen met zekerheid aan te tonen is verstreken.
De betreffende patiënt heeft op veel plaatsen gewerkt en onderhoud een druk sociaal leven. De GGD Eemland heeft daarom contact opgenomen met diverse directies van bedrijven, instellingen en verenigingen. In deze contacten is de situatie uitgelegd en voorlichting gegeven over tuberculose en de symptomen om het te herkennen. Ook zijn concrete afspraken gemaakt voor verder contactonderzoek. Dit onderzoek is inmiddels in gang gezet.
Afhankelijk van de uitkomsten hiervan zal de GGD het bron- en contactonderzoek indien nodig verder intensiveren. Laatst gewijzigd op 13/04/2004