Ingezonden persbericht


Hieronder vindt u de activiteiten die plaatsvinden in de vierde week van de Materialenreeks 2004: Hout. Het volledige programma is te vinden op www.materialenreeks.tudelft.nl

GEBLINDEERD II: Een literaire en muzikale HOUT-avond Maandag 29 maart, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Productie: Studium Generale i.s.m. ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem; Christof Becker e.a.

Bij het betreden van de zaal in Speakers krijg je een blinddoek uitgereikt. De bedoeling is dat je de ogen -de 'vensters'- voor enige tijd blindeert en je je geheel overgeeft aan het luisteren. Er zijn muziekfragmenten te horen waarbij de klank van HOUT en houten muziekinstrumenten een belangrijke rol spelen. Studenten van de Hogeschool voor Kunsten Arnhem brengen nieuwe composities ten gehore. De muziek wordt afgewisseld met lezing van fragmenten uit diverse 'houtige' literaire teksten, zoals Pinokkio en Ben Traven's 'Mahogany-reeks'. In dit boek van Traven worden Mexicaanse indianen geronseld om te gaan werken in een houtkapbedrijf. Het te kappen hout is van de coaba, de mahonieboom. De indianen worden tijdens een wekenlange 'mars naar het oerwoud' door hun ronselaars voortgedreven naar de kapplaats. Test voor deze snelle tijd: kun je nog stilzitten en luisteren naar een voorgelezen verhaal en naar ongewone muziek? NB. Op deze avond zullen ook zelfgebouwde houten instrumenten worden gebruikt die in cursussen 'Instrumentenbouw' van het Cultureel Centrum, door TU-studenten zijn gemaakt.

Excursie: ALLES OVER HARDGEKOOKT HOUT
Dinsdag 30 maart
Busexcursie naar de firma's Plato (Arnhem) en SHR (Wageningen) Vertrek: 08.45-17.00 uur (zelf lunch meenemen)
De inschrijving voor de excursie start op 1-2-2004 en sluit op 22-3-2004. Studenten hebben voorrang. Je kan je uitsluitend inschrijven via het e-mailadres houtexcursie@tbm.tudelft.nl . In je bevestigingsbrief en op de website www.materialenreeks.tudelft.nl vind je uitgebreide (prijs)informatie over de excursie. Organisatie: i.s.m. studievereniging Het Technologisch Gezelschap van de Faculteit Technische natuurwetenschappen (TNW).

De dagen dat hout met gif verduurzaamd mag worden, zijn geteld, net als de dagen dat hardhout goedkoop uit de oerbossen geplukt kan worden. Een glorieuze toekomst lijkt weggelegd voor gemodificeerd hout. Hout 'bakken' is niet nieuw. Jagers en beeldhouwers 'verduurzaamden' hun speren en beelden al in de oudheid door ze een tijdlang boven een kampvuur te houden. Wat is het principe van hout-modificatie en welke 'winst' kunnen we er in de toekomst van verwachten voor de architectuur, de industriële vormgeving, werktuigbouw, civiele bouw? En welke problemen moeten er nog worden overwonnen? Deze vragen komen aan de orde als we de fabriek van de firma Plato Wood Products BV Arnhem bezoeken. De dag beginnen we bij Stichting Hout Research (SHR), waar we zullen horen wat SHR doet aan onderzoek naar duurzaam gebruik van hout en naar nieuwe houtsoorten. Aansluitend zal er een rondleiding zijn door het labaratorium van SHR.

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl www.materialenreeks.tudelft.nl