Gemeente Amersfoort

Kennismaking moskeebestuur en wijkbewoners
Een moskee in Liendert

datum: 22 maart 2004

Op maandag 29 maart vindt in ROC de Amerlanden tussen 20.00 en 22.00 uur een informatieavond plaats over de geplande moskee op de Zangvogelweg in Liendert. Een kennismaking tussen het moskeebestuur en de bewoners van Liendert en (een deel van) Kruiskamp, staat die avond centraal.

Eind 2002 heeft het college van B&W locatie de Borgwal - op de Zangvogelweg 156 - aangewezen als mogelijke vestigingsplaats voor de bouw van een nieuwe moskee. De gemeente vindt dat een moskee goed past in de omgeving van het Valleikanaal, waar al enige scholen en andere instellingen gevestigd zijn. De locatie sluit ook goed aan bij het wensenlijstje van het bestuur van Moskeevereniging El Fath. Een groot deel van de achterban woont in Liendert of in direct aangrenzende wijken als Kruiskamp en Schuilenburg. Het perceel is groot genoeg om op eigen terrein parkeervoorzieningen in te richten. Bovendien is er voldoende ruimte voor opleidingen en cursussen, integratie- en emancipatiebevorderende activiteiten, sport en spel.

De huidige El Fath moskee aan de Soesterweg voldoet niet meer. De gebedsruimte is te klein om het aantal bezoekers te kunnen herbergen. Bovendien ontbreekt het aan ruimte voor activiteiten en bijeenkomsten.

Informatieavond in teken van kennismaking
Voorafgaand aan de daadwerkelijke ontwerpfase (waarbij overleg wordt gevoerd met omwonenden), wil het moskeebestuur graag kennismaken met haar toekomstige buren. Met het organiseren van een informatieavond biedt de gemeente het moskeebestuur de gelegenheid zich aan de bewoners van Liendert en (een deel van) Kruiskamp voor te stellen. De avond vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur in ROC De Amerlanden aan de Zangvogelweg 140. De zaal is vanaf 19.45 uur open.

De informatiebijeenkomst is primair bedoeld om inwoners van Liendert te informeren over de rol en functie van een moskee in de wijk. Ook wordt stilgestaan bij de kansen die de komst van de moskee bieden voor het verbeteren van het sociaal-maatschappelijk klimaat in de wijk. Er is volop ruimte om vragen te stellen aan de leden van het bestuur en de betrokken ambtenaar van de gemeente. Ook wijkwethouder Mirjam van der Weg zal bij deze avond aanwezig zijn.

Programma informatieavond 29 maart 2004
20.00 uur welkom door wethouder Mirjam van der Weg 20.05 uur inleiding door Heino Abrahams, projectleider Gemeente Amersfoort
20.15 uur presentatie bestuur Moskeevereniging El Fath 20.40 uur presentatie over de rol van de moskee en 'buren' in de Islam door de heer A. Sayfaoui, godsdienstleraar te Utrecht en Amersfoort 21.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen 22.00 uur afsluiting