Humanistisch Verbond looft extra Bemoei je d'r mee-prijs uit

Bemoei je d'r mee Prijs voor 'De Dialoog over homoseksualiteit, religie, levensbeschouwing en ethiek'

AMSTERDAM, 20040329 -- Het Humanistisch Verbond looft een extra 'Bemoei je d'r mee-Prijs' uit. Welke 'bemoeials' zetten zich in om homoseksualiteit in relatie tot religie en levensbeschouwing en ethiek meer bespreekbaar te maken? Tot 1 juni 2004 kunnen projecten, personen en activiteiten worden aangemeld. De jury, die bestaat uit o.a. Boris Dittrich, Rob Tielman, Naeeda Aurangzeb en Liane Wubbels-den Haan, zal uit de inzendingen drie prijswinnaars selecteren die een bijzonder kunstwerk ontvangen. De eerste prijswinnaar ontvangt daarnaast ook ¤ 2500,-. De prijsuitreiking vindt plaats in september 2004.



Om aandacht te vragen voor de onmisbare inzet van vrijwilligers looft het Humanistisch Verbond tweejaarlijks de 'Bemoei je d'r mee-Prijs' uit. Het beloont daarmee initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin meer begrip is voor elkaar. Dit jaar wordt een bijzondere (extra) Bemoei je d'r mee Prijs uitgereikt voor een project, organisatie of persoon die de kwaliteit van samenleven van homoseksuelen en verschillende geloofsgroepen verbetert.


WAAROM EEN EXTRA BEMOEI JE D'R MEE PRIJS


Na een periode van sterke emancipatie en toenemende tolerantie ten aanzien van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving, zien we de laatste jaren een kentering. Vooroordelen, onderdrukking en onverschilligheid lijken begrip, betrokkenheid en zorg in de weg te staan.
Ons land kent steeds meer diversiteit, ook als het gaat om opvattingen over homoseksualiteit. Veel mensen proberen een balans te vinden tussen visies gebaseerd op hun oorspronkelijke religie en cultuur en visies die passen in de moderniteit. Sommige moslimouders maken zich zorgen over de opvoeding van hun kinderen in een land waar over het algemeen een tolerante houding ten opzichte van homoseksuelen bestaat en het homohuwelijk zelfs wettelijk geregeld is. Tegelijkertijd voelen homoseksuelen zich soms bedreigd door allochtone jongeren. Ook de traditionele opstelling van enkele christelijke kerken en de orthodoxe joodse gemeenschap draagt niet bij tot tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit.


Vier maatschappelijke organisaties willen daar verandering in brengen. Het Humanistisch Verbond, COC Nederland, Stichting Islam & Burgerschap en Stichting Yoesuf, werken samen om te komen tot een samenleving waarin meer begrip voor elkaars opvattingen en leefstijlen bestaat. Onder de naam 'De Dialoog' organiseren zij diverse activiteiten die een Brede Maatschappelijke Dialoog op gang moet brengen over homoseksualiteit in relatie tot religie, levensbeschouwing en ethiek. Omdat deze Dialoog broodnodig is en gestimuleerd dient te worden, looft het Humanistisch Verbond deze extra Bemoei je d'r mee Prijs uit.


VOOR WIE


Deze Bemoei je d'r mee Prijs voor 'De Dialoog' staat open voor alle projecten en personen, betaald of onbetaald, die zich inzetten voor de dialoog over homoseksualiteit, religie en levensbeschouwing; die op deze manier de kwaliteit van samenleven van homoseksuelen en verschillende geloofsgroepen verbeteren.
Dit zijn bijvoorbeeld werkgroepen binnen kerken die erop gericht zijn om de relatie tussen homoseksuelen en kerkgangers die hier grote problemen mee hebben te verbeteren, of aan moslims die hulp bieden aan homoseksuele moslims, of mensen die opvangplekken creëren voor homoseksuelen die binnen de eigen (geloofs-)groep worden gediscrimineerd.


INZENDEN


Wie actief is in een dergelijk project of een project kent, kan meer informatie of de wedstrijdfolder opvragen bij het Humanistisch Verbond, tel. 020 521 90 90 of E-mail info@humanistischverbond.nl
Meer informatie en de voorwaarden kun je bekijken op www.humanistischverbond.nl, of www.homo-emancipatie.nl/dialoog. Inzendingen moeten vóór 1 juni 2004 binnen zijn.


JURY


De jury bestaat uit Boris Dittrich (juryvoorzitter), voorzitter D66 Tweede Kamerfractie; Saskia Daru, hoofdbestuurslid Humanistisch Verbond; Rob Tielman, o.m. voorzitter Landelijk Netwerk Openbaar Onderwijs; Naeeda Aurangzeb, programmamaakster Radio West; Liane Wubbels-den Haan, directeur COC Nederland en St. Hoezo/Expreszo en Kenneth Mac Rooy, bestuurslid Federatie COC Nederland.