Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/03/04 Koningin opent nieuwbouw Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Hare Majesteit de Koningin verricht dinsdag 30 maart in Amsterdam de officiële opening van de nieuwbouw van het Nederlands Kanker Instituut
- Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Het gerenommeerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut in de strijd tegen kanker heeft in september 2003 het nieuwe ziekenhuisgebouw met 180 bedden in gebruik genomen.

In de nieuwe accommodatie, die grenst aan het al bestaande ziekenhuis, zijn uitsluitend één- en tweepersoons patiëntenkamers. Ieder bed heeft een eigen tv- en internetaansluiting. Patiënten kunnen hun maaltijden nuttigen in het 'patiëntenrestaurant', waar zij aan een buffet zelf hun menu kunnen samenstellen. Op de zevende etage is, speciaal voor patiënten, een dakterras ingericht. Op de tweede etage, waar de operatiekamers en de Intensive Care zijn, wordt een speciale operatiekamer ingericht waar patiënten tijdens een operatie, als de tumor blootligt, kunnen worden bestraald.

De nieuwe polikliniek, op de begane grond, heeft een unieke indeling die de basis vindt in de multidisciplinaire werkwijze van het NKI-AVL. De begane grond, waar de spreekkamers zijn, staat met vier wenteltrappen in verbinding met de stafkamers op de eerste verdieping waardoor de onderlinge uitwisseling wordt vergemakkelijkt. Verder is in de polikliniek een, voor Nederland, nieuw wachtsysteem geïntroduceerd waarbij patiënten zich vrij kunnen bewegen doordat zij een pieper meekrijgen die afgaat zodra zij bijna aan de beurt zijn.

Sinds de oprichting van het Nederlands Kankerinstituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in 1913 is de primaire doelstelling de ziekte kanker te bestrijden door middel van patiëntenzorg, research en onderwijs. De ambitie is een belangrijke bijdrage te leveren aan het oplossen van het kankervraagstuk op basis van de unieke wisselwerking tussen wetenschappelijk onderzoek en klinische toepassing, die sterk verankerd is in de organisatie.

Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis werkt samen met academische ziekenhuizen, universiteiten en wetenschappelijke onderzoeksinstituten in Nederland en in het buitenland. Nationaal en internationaal heeft het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een aanzienlijk aandeel in het oncologisch onderzoek, de oncologische zorg en de opleiding van hooggekwalificeerde kankeronderzoekers, klinisch-oncologische specialisten, paramedici en gespecialiseerde verpleegkundigen.