Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

30/03/04 Prinses Máxima opent nieuw gebouw OCW te Den Haag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima zal dinsdag 30 maart 2004 het nieuwe gebouw van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), De Hoftoren, officieel openen. Het ministerie was tot vorig jaar oktober gehuisvest in Zoetermeer. Aanleiding voor de verhuizing was de afstand tussen Zoetermeer en het politieke hart in Den Haag. OCW heeft nu een onderkomen vlakbij collega-departementen, het politieke bedrijf en het Centraal Station. Na een toespraak door minister Van der Hoeven van OCW zal de Prinses in de hal van het gebouw een plaquette onthullen.

Het Amerikaans-Engels architectenbureau Kohn Pedersen Fox ontwierp de 142 meter hoge Hoftoren. Het ranke gebouw heeft een transparant karakter met rondom veel glas, zoals ramen van 2,7 meter hoog, en een opvallend lichte, acht meter hoge entreehal. Ontwerpgroep Trude Hooykaas heeft het interieur ontworpen. Het kenmerkt zich door lichte kleuren en natuurlijke materialen: blank hout, aluminium en glas. Het gebouw bestaat uit een laagbouwdeel van 16 verdiepingen en een hoogbouwdeel van 29 verdiepingen. OCW bezet 19 verdiepingen. Op de resterende verdiepingen komt een andere huurder.

In De Hoftoren is veel kunst te zien, ook voor bezoekers en voorbijgangers. Zo zijn de twee tentoonstellingsruimten in de centrale toegangshal voor het publiek toegankelijk, waar wisseltentoonstellingen zijn van kunstenaars van kunstacademies en werkplaatsen. In de openbare ruimten en vergaderzalen staan kunstwerken die speciaal voor De Hoftoren zijn gemaakt door onder anderen Elsa Stansfield, Madelon Hooykaas en Marijke van Warmerdam. In de ontmoetingsruimten op de kantooretages komt kunst in bruikleen van Nederlandse musea. In de werkruimten hangt actuele kunst uit het aanbod van een kunstuitleeninstelling.

De Prinses zou het nieuwe onderkomen van OCW vorig jaar november officieel openen, maar moest toen verstek laten gaan in verband met haar zwangerschap.