Productschap Wijn

Nieuws

Franse wijn in de hoofdrol tijdens landelijke workshops

Persbericht

Den Haag, 24 februari 2004

Franse wijn in de hoofdrol tijdens
landelijke workshops

In maart, april en mei houdt Sopexa, het promotiebureau voor Franse wijnen, een dertigtal workshops Franse wijn in combinatie met wereldse gerechten op elf plaatsen in het land, te weten Ouderkerk aan de Amstel, Utrecht, Leiden, Alkmaar, Arnhem, Den Bosch, Bergen op Zoom, Zwolle, Groningen, Leeuwarden en Taarlo (Drenthe). Deze informatieve avonden vinden plaats in trendy restaurants en richten zich op consumenten die meer willen weten over Franse wijnen.

Diversiteit aan Franse wijn
Deelnemers aan de workshops maken een Tour de Vins de France door de zeventien Franse wijnstreken om kennis te maken met de diverse Franse wijnen. Frankrijk wil met deze workshops laten zien dat het aanbod aan Franse wijnen zo veelzijdig is, dat er voor elk gerecht en elke portemonnee een passende Franse wijn te vinden is. De Franse wijngebieden produceren wijnen met ieder een eigen karakter. Het land biedt met haar eeuwenoude vakmanschap, haar karakteristieke terroirs (de combinatie van ligging, bodemsoort en klimaat) en haar verschillende druivenrassen, een breed assortiment aan wijn. De deelnemers zullen onder andere ontdekken dat niet alleen de druivenrassen zorgen voor de smaak van een wijn, maar dat ook de bodem en het klimaat van de streek waar de wijn vandaan komt hier een invloed op hebben. Frankrijk maakt ruim tweeduizend jaar wijn en exporteert wijn vanaf de zestiende eeuw.

Van couscous tot een mediterrane salade
Opmerkelijk aan deze workshops is de combinatie van in totaal negen verschillende wijnen met vier internationale gerechten. De internationale gerechten worden ieder gecombineerd met twee verschillende Franse wijnen. De aanwezigen leren bijvoorbeeld dat couscous goed samengaat met een Vin de Pays dOc, en een mediterrane salade met een rosé uit de Minervois. De vier gangen vormen samen een volledige maaltijd.
Deelnemers aan de workshops ontvangen een proefboekje met de verkoopadressen van de geproefde wijnen en de receptuur van de gerechten. Een wijndeskundige zal de workshops begeleiden en uitleg geven over de wijn/spijscombinaties.

Kosten, inschrijving en programma
De kosten voor deelname bedragen 27,50. Geïnteresseerden kunnen zich uitsluitend inschrijven door een voucher van 27,50 in de voorverkoop aan te schaffen (zie bijlage voor locaties, data en verkoopadressen). De workshops beginnen s-avonds om half zeven met een aperitief en zullen rond half elf afgelopen zijn. Om de geur en de smaak van de wijnen en de gerechten goed te kunnen ruiken en proeven is het tijdens de workshops niet toegestaan te roken. Ook wordt er verzocht geen sterke parfum te gebruiken.

Franse wijnen nog steeds marktleider
Nederlanders drinken graag Franse wijnen. Een op de twee gekochte wijnflessen is een Franse wijn. De Nederlandse consument drinkt het liefst rode wijn (60%), maar witte wijn (35%) en rosé (8%) worden ook gewaardeerd.
Ondanks haar positie als marktleider, dient Frankrijk een vinger aan de pols te houden gezien de stijgende populariteit van de nieuwe wijnlanden.