Gemeente Den Haag

maart 2004
Maatregelen in en rond Den Haag op dinsdag 30 maart 2004 (25 maart)

Op dinsdag 30 maart vindt in de Nieuwe Kerk in Delft de bijzetting van H.K.H. Prinses Juliana plaats. Op de route die de rouwstoet zal volgen, worden verschillende maatregelen genomen.

Voorbereidende werkzaamheden
Op en langs de route van de rouwstoet, in Den Haag, Rijswijk en Delft, worden op dit moment werkzaamheden uitgevoerd. Het werk kan plaatselijk en tijdelijk overlast geven voor het verkeer.

Maatregelen in Den Haag op dinsdag 30 maart 2004 Het volgende gebied wordt vanaf 00.00 uur voor alle rijverkeer afgesloten: het Hofkwartier omsloten door en inclusief de Parkstraat, Mauritskade, Scheveningse Veer, Kortenaerkade, Anna Paulownastraat tot aan het Anna Paulownaplein, Piet Heinplein, Toussaintkade, Veenkade/Noordwal tot aan de Torenstraat, Prinsestraat tot aan de Molenstraat, Molenstraat, Heulstraat en de Kneuterdijk. Daarnaast mag er deze dag op het Lange Voorhout niet geparkeerd worden.

Route rouwstoet
De volgende straten (de route van de rouwstoet) zijn vanaf 07.45 uur voor alle rijverkeer afgesloten: Kneuterdijk, Vijverdam, Buitenhof, Hofweg, Spui, Pletterijkade, Rijswijkseplein en de Rijswijkseweg/Haagweg. De afsluitingen die zijn ingesteld voor het Buitenhof sinds woensdag 24 maart jl., blijven gehandhaafd tot en met 30 maart a.s. De straten die op de route van de rouwstoet uitkomen worden, geheel of gedeeltelijk, afgesloten voor alle rijverkeer. Stoppen of parkeren op de route en de eerder genoemde straten, is niet toegestaan.

Weghalen auto's en fietsen
Automobilisten wordt dringend geadviseerd auto's vóór dinsdag 30 maart 2004 vanaf 00.00 uur te verwijderen van de route (dit geldt ook voor de secundaire weg langs de Rijswijkseweg). Na dit tijdstip kan de politie alle auto's die zich hier nog bevinden, wegslepen. Inlichtingen over de weggesleepte auto's zijn te verkrijgen bij de politie, telefoon: 0900 - 8844. De dienst Stadsbeheer van de gemeente zal op maandag 29 maart 2004 vanaf 18.00 uur alle fietsen verwijderen van de bruggen, hekken, beugels en troittoirs die zich langs de route bevinden. Vanaf 31 maart a.s. kunnen de rechtmatige eigenaren van de fietsen deze kosteloos ophalen op een nog nader te bepalen locatie. Inlichtingen over de verwijderde fietsen zijn te vinden op de internetsite www.denhaag.nl/bereikbaarheid of bij het gemeentelijk Contact Centrum, telefoon: 070-353 3000.

Oversteken route
Verkeer kan op 30 maart 2004 tot 08.45 uur 's ochtends de route oversteken. Voetgangers kunnen zich na dit tijdstip langs de straten achter de afzetting opstellen. Naast de genoemde afsluitingen, is het mogelijk dat de politie het noodzakelijk acht aanvullende maatregelen te nemen. De afsluitingen duren tot ongeveer 13.00 uur.

Openbaar vervoer
Trams en bussen rijden op dinsdag 30 maart a.s. deels andere routes. Voor informatie hierover:
Openbaar Vervoer Reisinformatie: www.9292ov.nl of 0900-9292 HTM: www.htm.net of 070-3848666, HTM Consumentenlijn Connexxion: www.connexxion.nl of 0900-2666399, Connexxion klantenservice
NS: www.ns.nl

Huisvuil
Het huisvuil dat volgens het reguliere ophaalschema op 30 maart a.s. zou worden opgehaald, wordt nu op woensdag 31 maart a.s. opgehaald. Het ophalen van het huisvuil op de overige dagen gaat gewoon door.

Activiteiten in en rond gebouwen
Ondernemers en bewoners worden verzocht geen activiteiten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld bouw of onderhoudswerkzaamheden, die visueel of anderszins storend kunnen zijn voor de plechtigheden in verband met het overlijden. Zo nodig nemen medewerkers van de gemeente contact met hen op over de te nemen stappen.

Informatie voor ondernemers
Het gemeentebestuur van Den Haag neemt gepaste soberheid in acht. De gemeente Den Haag doet een beroep op ondernemers en bedrijven langs de route eenzelfde ingetogenheid aan de dag te leggen. De gemeente verzoekt deze ondernemers om hun onderneming tot 11.00 uur dicht te houden, tot de rouwstoet is gepasseerd. Ook geldt het dringende advies van reclame af te zien.

Daarnaast geldt er op 30 maart a.s. een verbod op uitstallingen, terrassen en het plaatsen van afval langs de route. Het laden en lossen voor bedrijven die langs de route zijn gevestigd, is deze dag alleen mogelijk tot 6.00 uur 's ochtends en na 13.00 uur, zodra de politie de route weer heeft vrijgegeven.

Algemene informatie
Voor algemene informatie over de bijzetting kan worden gebeld met de Postbus 51 informatielijn:
0800-3001813. Voor specifieke vragen over de maatregelen in Den Haag, kan contact worden opgenomen met het Gemeentelijk ContactCentrum, telefoon: 070 - 353 3000. Ook is meer informatie beschikbaar via internet op www.denhaag.nl.

Maatregelen in Den Haag-Ypenburg op dinsdag 30 maart 2004 Op 30 maart 2004 worden in Ypenburg de volgende straten (de route van de rouwstoet) vanaf 07.45 uur voor alle verkeer afgesloten: Rotterdamseweg, Laan van Hoornwijck, Singel, Viaduct A13, Brasserskade (tussen de Middelweg en de A13) en de Poortweg. Ook alle straten die op deze route uitkomen worden, geheel of gedeeltelijk, afgesloten voor alle verkeer. Ypenburg is deze dag daarom alleen bereikbaar via Nootdorp of de Ypenburgse Boslaan, de Rijswijkse Waterweg en de Laan van Nootdorp. Stoppen of parkeren op de route die de rouwstoet volgt is niet toegestaan. Voetgangers kunnen zich wel langs deze straten achter de afzetting opstellen.
Vanaf 06.30 uur moet u rekening houden met ernstige verkeershinder op de gehele begrafenisroute.

Naast de genoemde afsluitingen, is het mogelijk dat de politie het noodzakelijk acht aanvullende maatregelen te nemen. De afsluitingen duren tot ongeveer 13.00 uur.

Maatregelen in de regio op dinsdag 30 maart 2004 Op de A16, A20 en A13 van Rotterdam naar Delft en Den Haag zijn tussen 06.30 en 11.30 uur op een aantal plaatsen rijstroken gereserveerd voor het vervoer van militairen vanuit Rotterdam naar de uitvaartroute. Voor het overige verkeer zijn daar dus minder rijstroken beschikbaar.

Bovendien is tussen 06.30 en 11.30 uur een aantal op- en afritten afgesloten. De afsluitingen kunnen overigens al vanaf circa 06.00 uur worden geplaatst. Het gaat op de A13 om:
Het tankstation/restaurant Ruyven;
De op- en afrit TU Delft/Delft-Zuid (afrit 10), in de richting Den Haag. Vanuit Rotterdam is de Kruithuisweg dus niet bereikbaar; De op- en afritten Delft-Centrum/Pijnacker/IKEA (afrit 9), in beide richtingen;
De op- en afritten Delft-Noord/Nootdorp/Rijswijk-Zuid (afrit 8), in beide richtingen;
De afrit Rijswijk-Centrum/Den Haag-Zuid (afrit 7) in de richting Den Haag.

Er is ook een afsluiting op de A4:
De afrit Rijswijk-Centrum/Ypenburg/Broekpolder (afrit 9), in beide richtingen.

Behalve de afsluitingen op de rijkswegen zijn vanaf 06.00 uur grote delen van de binnenstad van Delft en enkele toegangswegen afgesloten. Het gaat om onder meer:
De afrit TU Delft vanaf de Kruithuisweg in de richting van de binnenstad;
De Brasserskade vanaf de A13 tot aan de Middelweg, in beide richtingen.
Vanaf circa 12.15 uur zijn deze wegen weer open voor het verkeer.

Weggebruikers op de dag van de bijzetting zo veel mogelijk gebruik te maken van alternatief vervoer zoals trein, bus, tram of fiets. Werknemers kunnen overwegen om die dag thuis te werken.

Een overzicht van de te verwachten afsluitingen op de rijkswegen is binnenkort beschikbaar via 0800-WEGINFO (0800-9344636) en is te lezen in de publicaties van Rijkswaterstaat in de dagbladen. Voor actuele verkeersinformatie: Teletekstpagina's 730, 731 en 732, en via het verkeersjournaal en teletekst van RTV West.