Algemene Onderwijsbond

Aanscherping vakantiedagenregeling is de druppel:
Arcuscollege voert 30 maart actie tegen bestuur

Utrecht / Heerlen, 29 maart 2004. Onder het motto: 'Arcuspersoneel weigert de tweede viool te spelen' biedt het personeel 30 maart 2004, om 12.15 uur op de Benzenraderweg 1 te Heerlen, viooltjes aan haar College van Bestuur aan. Het personeel van het ROC protesteert hiermee tegen de plannen van het College van Bestuur om het aantal werkdagen te verhogen. De actie vindt plaats in de pauze, om wel de lunch van de bestuurders maar niet de lessen te verstoren.

"De onvrede over het College van Bestuur leeft al langer onder het personeel", zegt de Limburgse rayonbestuurder Anita Duchateau van de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Personeel voelt zich niet serieus genomen. Het is alsof er wel met ze gesproken maar niet naar ze geluisterd wordt. En nu dit weer. Het College van Bestuur heeft geen argumenten voor deze maatregelen en toch drukt ze haar zin door. Het personeel is er klaar mee."

Het College van Bestuur (CvB) wil het aantal dagen waarop docenten werk opgedragen kan worden met twee weken per jaar verhogen, om meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering te creëren. Daarnaast wil ze het aantal vrije dagen van onderwijs ondersteunend personeel verminderen, door de compensatieregeling te verslechteren. Het CvB kan of wil niet aangeven waarom zij het belangrijk vindt de flexibiliteit te verhogen. Praktijkvoorbeelden van problemen en knelpunten zijn er niet. Daarom wil het personeel dat deze plannen van tafel gaan en dat het CvB te rade gaat bij andere, vergelijkbare schoolinstellingen. Om meer flexibiliteit te verkrijgen zetten andere ROC's juist meer in op de ontwikkeling van zogenaamde kernteams. Die ROC's spreken het personeel aan op hun betrokkenheid en professionaliteit en geven het personeel juist meer verantwoordelijkheden. Zulke kernteams moeten zorgdragen voor een deel van het onderwijs en de taken onderling verdelen. Het blijkt dat als er dan gewerkt moet worden op dagen in de vakantie, het team dit altijd op weet op te lossen. Het personeel van ROC Arcuscollege vraagt ook om meer verantwoordelijkheid, in plaats van regeltjes waarmee ze juist strakker aan de leiband van het bestuur worden gelegd. Anita Duchateau, Algemene Onderwijsbond (AOb): "Het bestuur lijkt wel bang te zijn voor meer verantwoordelijkheid bij het personeel. Dat is jammer, want juist dat zou de motovatie en bereidheid op extra dagen te werken veel meer vergroten dan het stellen van regeltjes. Nu dreigt het bestuur het tegenovergestelde te bereiken: personeelsleden die zich betutteld voelen en zich daardoor minder gemotiveerd en betrokken op zullen stellen."

De actie dinsdag 30 maart is het begin. Het personeel hoopt met dit soort acties, waarbij de lessen niet of nauwelijks gestoord zullen worden, het bestuur te kunnen overtuigen van de noodzaak naar het personeel te luisteren.

Nadere informatie:
Anita Duchateau, rayonbestuurder AOb: 06 50 24 75 59 Marc Mathies, persvoorlichter AOb: 030 2989 210

Marc Mathies

(pers)voorlichter AOb
030 2989210

Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW UTRECHT

bekijk ook onze website: www.aob.nl