Gemeente Oirschot

Bouwen in de pastorietuin: wat vindt Spoordonk zelf?

Spoordonk, hoek Bernadettestraat/Beerseveld U heeft het de laatste tijd vast wel ergens gehoord of gelezen. De gemeente wil gaan bouwen in Spoordonk. Op de hoek van de Bernadettestraat en het Beerseveld. Woningen voor starters, eindelijk! Dat is wat Spoordonk nodig heeft om de leefbaarheid op peil te houden. Of is dit juist niet wat Spoordonk wil? Een onderzoek moet uitkomst bieden.

Protest
Met de bouw van de woningen zal het aanzicht van Spoordonk wel wat veranderen. Een klein stuk van de groene pastorietuin zal gebruikt worden om de woningen te kunnen realiseren. En daar is het nodige protest tegen: de pastorietuin moet volgens sommigen in zijn geheel behouden blijven. Anderen vinden dat dit een kans is om de pastorietuin als een parkje in te richten en in de richting van het Beerseveld uit te breiden. Om uit te zoeken wat de Spoordonkenaren er nu eigenlijk precies van vinden, heeft de gemeenteraad besloten een onderzoek te laten uitvoeren. De raad wil alle inwoners van Spoordonk precies over het plan informeren, en hen vervolgens om hun mening over die plannen vragen.

Informeren
Om alle inwoners van Spoordonk alvast grofweg uit te leggen hoe de plannen eruitzien, is er huis aan huis een informatiebrief verspreid. Daarnaast krijgen alle inwoners de gelegenheid om het plan tot in detail te bekijken, en er ook vragen over te stellen. In buurthuis Den Deel is een informatiestand ingericht, waar onder meer de tekeningen van de huidige situatie én die van de nieuwe situatie bekeken kunnen worden. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om uit te leggen hoe de plannen tot stand zijn gekomen en om eventuele andere vragen te beantwoorden. De informatiestand is te bekijken in Dorpshuis Den Deel op dinsdag 30 maart van 14.00 tot 20.00 uur en op woensdag 31 maart van 14.00 tot 18.00 uur. Vanaf dinsdag 30 maart kunt u de plannen ook digitaal bekijken (zie bij Plannen en projecten). Als u naar aanleiding daarvan nog vragen heeft, dan kunt u bellen met de gemeente op het telefoonnummer 0499-583333.

Onderzoeken
Om erachter te komen hoe de inwoners van Spoordonk over het plan denkt, zal er door een gespecialiseerd onderzoeksbureau een telefonische enquête worden uitgevoerd. Aan het eind van deze week zullen de medewerkers van het bureau een groot aantal Spoordonkenaren opbellen en hen een paar korte vragen voorleggen. Zij zullen er zo voor zorgen dat er een betrouwbaar beeld ontstaat van de wens van de Spoordonkse bevolking. De gemeenteraad heeft beloofd om bij de keuze voor wel of niet bouwen aan de locatie Bernadettestraat / Beerseveld, rekening te houden met de uitkomst van het onderzoek. De definitieve beslissing zal vallen in de extra raadsvergadering van woensdag 7 april.

Lees meer over dit onderwerp bij Plannen en projecten.