Gemeente Oirschot

Gemeente en waterschap investeren in waterketen

Op donderdag 25 maart ondertekenden watergraaf Glas van Waterschap De Dommel en burgemeester Speetjens een convenant voor inrichting van een rioolwaterbuffer in Middelbeers. Door deze samenwerking kan het buffer tegen veel geringere kosten worden gerealiseerd. Omdat beide partijen streven naar de ontwikkeling van een duurzame waterketen, wordt het bespaarde bedrag gereserveerd voor verbetering van die waterketen.

De gemeente heeft het voornemen om op het bedrijventerrein Steenfort een rioolwater-bergbezinkvoorziening te maken. Het waterschap kampt met het probleem van een tekort aan bergingscapaciteit in het net van Middelbeers naar Diessen. Het lag dus voor de hand na te gaan of een gezamenlijke oplossing wellicht beter en goedkoper kan worden gerealiseerd. Uit onderzoek bleek dat deze voordelen inderdaad haalbaar zijn: een gezamenlijk rioolwaterbuffer aan de Steenfortseweg, op de plaats waar de gemeente de bergbezinkvoorziening gepland had, levert inderdaad de nodige financiële én ruimtelijke besparingen op.

Vooraf was berekend dat er EUR 950.000 nodig was. Door de samenwerking wordt een besparing van EUR 400.000 gerealiseerd. Beide partijen hebben een belangrijke maatschappelijke rol in het ontwikkelen van een duurzame waterketen. De middelen die door de samenwerking vrijkomen, zullen daarom ingezet worden als extra inspanning in de waterketen. Hierbij wordt gedacht aan projecten als het afkoppelen van hemelwater in sommige wijken.