Ingezonden persbericht


PvdA De Baarsjes luidt noodklok schuldhulpverlening

Explosieve groei van het aantal aanvragen zorgt ervoor dat alleen de mensen die hun huis uit gezet dreigen te worden direct hulp krijgen. In de minder acute, maar niet minder schrijnende situaties staan die Baarsjes bewoners meer dan een jaar op de wachtlijst. "Zo creëer je vanzelf acute gevallen. PvdA de Baarsjes zet daarom hard in op het wegwerken van deze wachtlijsten. Nu is het hopen dat ook de centrale stad haar kant op orde krijgt" aldus fractievoorzitter Arco verburg.

Eind vorige jaar sprak de PvdA fractie al haar bezorgdheid uit of het stadsdeel wel voldoende deed aan schuldhulpverlening, maar naar het idee van het Dagelijks Bestuur was werken met de stedelijke norm "ook in de te verwachten zware tijden toereikend". Intussen is niet alleen het aantal mensen op de wachtlijst verdubbeld, maar ook de wachttijd: nu staan er 180 mensen op de wachtlijst, die meer dan een jaar moeten wachten voor ze geholpen worden. De verwachting is dat er in 2004 nog eens 25% meer mensen schuldhulpverlening nodig zullen hebben. Terwijl er al heel veel Baarsjesbewoners in een schuldhulpverleningstraject zitten: 800 mensen, op 18000 huishoudens!

De PvdA ziet dat eigenlijk alleen de acute gevallen nog worden geholpen. In minder acute, maar wel dringende situaties worden mensen niet geholpen maar staan 60 weken op de wachtlijst. En aan preventie, zodat mensen niet in een acute situatie komen, komt men nog minder toe. Dat kan niet. Wij vinden dat het stadsdeel terecht het welzijnswerk inzet om de zelfredzaamheid van de bewoners te stimuleren. Schuldhulpverlening is heel belangrijk om Baarsjesbewoners die tijdelijk in de problemen zitten weer naar een situatie van zelfredzaamheid te helpen. De PvdA wil dat het stadsdeel middelen vrijmaakt om de wachtlijst weg te werken. Dat willen we bij de voorjaarsnota met het Dagelijks Bestuur regelen, zodat bewoners snel meer hulp krijgen.

Het stadsdeel kan nog een rol spelen bij de start van het traject, de intake. Maar daarna is er ook nog een maandenlange wachttijd voor Crediam, dat een belangrijk deel van het werk doet als het gaat om de daadwerkelijke schuldhulpverlening. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid, nu de centrale stad nog!"

Noot voor de redactie,