Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Woerden, 30 maart 2004

Hebben meisjes ook een piemel?

Hoe worden babies gemaakt, hebben meisjes een piemel? Kinderen stellen allerlei vragen over seksualiteit, en hoewel leerkrachten daar wel eens moeite mee hebben, kun je er maar beter op voorbereid zijn. Dat vinden althans het NIGZ, de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) en uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Morgen presenteren zij het nieuwe lespakket Relaties en Seksualiteit voor het basisonderwijs tijdens de landelijke studiedag Relaties en Seksualiteit in het basisonderwijs in Utrecht. Het is het enige lespakket in Nederland dat voorlichting over relaties en seksualiteit behandelt voor alle leerlingen van het basisonderwijs.

Elke leerkracht wordt in zijn of haar loopbaan wel eens geconfronteerd met vragen van leerlingen over seksualiteit. Kinderen van deze tijd worden immers al op vroege leeftijd in contact gebracht met informatie over seksualiteit en relaties, vroeger dan menig leerkracht denkt. Seksuele en relationele vorming is dan ook niet meer een zaak van alleen de ouders. Ook scholen zullen voorbereid moeten zijn op vragen van kinderen die te maken hebben met seksualiteit.

Uniek lespakket voor het basisonderwijs

Het NIGZ ontwikkelde samen met de SLO en uitgeverij ThiemeMeulenhoff een nieuw lespakket met de titel Relaties en Seksualiteit. Het lespakket is het enige lespakket over seksualiteit en relaties in Nederland dat voor de onderbouw, de middenbouw en de bovenbouw van het basisonderwijs is gemaakt. Het pakket biedt leerkrachten van groep 1 tot en met groep 8 modern en bijdetijds lesmateriaal in vier katernen:


- een schoolkatern met suggesties voor een teambrede aanpak en een zinvolle communicatie met ouders


- leskaternen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

In het pakket komen drie onderwerpen steeds aan bod:


- lichamelijke en emotionele ontwikkeling


- sociale ontwikkeling en relaties


- seksualiteit en gezondheid

Het NIGZ biedt naast het lespakket ook een cursus Beginnen met Seksuele vorming aan voor leerkrachten die met het pakket willen gaan werken.

Bestellen van lespakket en cursus

Het lespakket is telefonisch bestellen bij ThiemeMeulenhoff (030 239 21 11) of per mail naar info.bao@thiememeulenhof.nl. Vermeld bij bestelling het isbn-nummer 90 06 1000 6.

Leerkrachten die de ondersteunende cursus Beginnen met Seksuele vorming willen volgen, kunnen zich aanmelden via de website www.nigz.nl. Voor informatie over de cursus kunt u bellen met het NIGZ-Centrum Kennis & Kwaliteit (0348 437 626), of mailen naar cursuscongres@nigz.nl.

Meer informatie

Meer inhoudelijke informatie over het lespakket en de cursus is te verkrijgen bij het NIGZ, Sanderijn van der Doef, 0348 439 874.