Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Barneveld - gewonden bij verkeersongevallen A-1
Publicatiedatum: 30-03-2004

Een 59-jarige automobilist uit Leusden is dinsdagochtend gewond geraakt bij een verkeersongeval tussen twee auto's op de A-1, ter hoogte van Terschuur. Kort na dit ongeval deed zich ter hoogte van Barneveld nog een verkeersongeval voor waarbij in totaal 6 auto's betrokken raakten en vier gewonden vielen. Als gevolg van beide ongevallen liep het verkeer vertraging op en ontstonden files van in totaal zo'n 13 km. De Leusdenaar reed dinsdagochtend omstreeks kwart over vijf over de A-1 van Apeldoorn richting Amersfoort. Na een inhaalmanoeuvre botste hij tegen de aanhanger van een 46-jarige automobilist uit Deventer, waarbij de combinatie van de Deventernaar begon te scharen, om zijn as draaide en vervolgens tegen de middenvangrail tot stilstand kwam. De aanhanger, waarop een personenauto was geladen, was bij de aanrijding losgebroken en over de kop geslagen en kwam enkele honderden meters verder op de rijbaan tot stilstand. De Leusdenaar raakte met zijn auto van de weg en belandde in een sloot. Daarbij had hij schouderletsel opgelopen en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. De Deventernaar en zijn passagier kwamen met de schrik vrij. Kort daarop, omstreeks half zeven botsten rond half zeven op hetzelfde traject ter hoogte van Barneveld nog eens 6 auto's op elkaar. Daarbij raakten een 31-jarige man uit Losser; een 50-jarige man uit Almelo; een 26-jarige man uit het Duitse Nordhorn en een 41-jarige Almeloër gewond. De slachtoffers werden met nekklachten en enkele snijwonden overgebracht naar ziekenhuizen in Ede en Amersfoort.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - beschonken Edenaar gewond bij ongeval

Publicatiedatum: 30-03-2004

Een 33-jarige Edese automobilist is maandagochtend gewond geraakt bij een verkeersongeval op Kerkweg in zijn woonplaats. De politie vermoed dat de Edenaar onder invloed van alcohol was en heeft het rijbewijs ingevorderd. De Edenaar reed maandag in alle vroegte even voor zes uur over de Kerkweg richting Blokkenweg en botste door nog onbekende oorzaak tegen een lantaarnpaal. Daarbij had de Edenaar verwondingen opgelopen aan het gezicht. Gewaarschuwde agenten roken alcohol en wilden bloed van hem afnemen voor een bloedproef. Dit weigerde de verdachte Edenaar, waarop hij, nadat hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen was behandeld, werd aangehouden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Otterlo - met 144 km/u over de Apeldoornseweg

Publicatiedatum: 30-03-2004

De radar van het verkeershandhavingsteam van de politie heeft maandag een bestuurder onderschept die met 144 km/u over de Apeldoornseweg reed. De maximumsnelheid daar bedraagt 80 km/u. Het VHT controleerde tussen 15.15 en 21.00 uur ruim 2500 bestuurders op snelheid. Daarvan reden er 29 te hard. Ook op de Lage Valkseweg in Lunteren werd een snelheidscontrole gehouden. Tussen 15.00 en 21.00 uur werden van de 1650 passanten 93 bestuurders geflitst. Beide trajecten worden regelmatig gecontroleerd door het VHT omdat gebleken is dat er zich daar vaak ongevallen voordoen waarbij vooral te hoge snelheid een belangrijke oorzaak is.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - drankrijder (71) met verzet aangehouden

Publicatiedatum: 30-03-2004

De politie heeft maandagavond op de Parkweg in Ede een 71-jarige Edese automobilist aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Bij zijn aanhouding beledigde hij de agenten en verzette zich door zich los te rukken. Bovendien weigerde hij alle medewerking bij het ademonderzoek, waarop hem het rijbewijs is afgenomen. Getuigen waarschuwden even na zes uur de politie nadat ze de Edenaar slingerend en hortend en stotend over de weg hadden zien rijden. Op de Parkweg wisten de agenten de man te onderscheppen. Bij een eerste controle op straat verleende de Edenaar geen medewerking. Toen hij daarop werd aangehouden schold hij de agenten ten overstaan van omstanders uit en rukte hij zich los aan de greep van de agenten. Die wisten de man na een korte schermutseling te overmeesteren. In het politiebureau weigerde de Edenaar de aanwijzingen van de agenten op te volgen bij de ademanalyse. Nadat het rijbewijs van de man was ingenomen is hij na verhoor naar huis gestuurd met een proces-verbaal.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - jeugdige Wageninger tegen de lamp bij winkeldiefstal
Publicatiedatum: 30-03-2004

Een 13-jarige jongen uit Wageningen is maandagmiddag door de politie op de Achterdoelen in Ede aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Winkelpersoneel zou de jongen hebben betrapt bij de diefstal van sieraden en droeg hem over aan de politie. Daarbij kwam aan het licht dat de jongen ook bij twee andere zaken goederen zou hebben gestolen. De jongen bekende de diefstallen en is na verhoor aan zijn ouders overgedragen. Justitie beslist wat er verder met de knaap gebeurt. De gestolen spullen zijn weer aan de winkels teruggegeven.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen-bromfietser `flitst' met ruim 80 door Wageningen
Publicatiedatum: 30-03-2004

Surveillerende agenten hebben maandagavond op de Ritzema Bosweg in Wageningen een 23-jarige Renkumer onderschept die zeker met 80 km/u door de bebouwde kom van Wageningen reed. De agenten zagen de man rond negen uur met hoge snelheid en zonder verlichting in de duisternis voorbij snellen. Na een korte achtervolging, waarbij het de agenten enige moeite kostte om de man bij te houden, werd hij uiteindelijk toch tot staan gebracht. De bromfiets werd voor een eerste onderzoek overgebracht naar het politiebureau, waarbij een vermogen werd gemeten van ruim 2 kW. Het maximumvermogen voor bromfietsen bedraagt 0,5 kW. Een uitgebreid technisch onderzoek zal opheldering moeten geven over de technische staat van de brommer van de Renkumer. De man kan in elk geval een proces-verbaal tegemoet zien.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606