Ingezonden persbericht


Persbericht

30 maart 2004

Groot vertrouwen in spreadsheets zwakt strategische kracht van CFO's af ~ volledig geïntegreerde performance management oplossingen sleutel tot verbeterde strategische planning ~

Minder dan een derde van de CFO's is tevreden over de betrouwbaarheid van spreadsheets voor planning. De meeste financieel directeuren willen dringend een oplossing hebben, waarmee ze bredere en diepgaandere analyses van de cijfers kunnen maken en die volledig geïntegreerd is met andere performance management processen en spreadsheetfuncties.

Dat is de conclusie van een onderzoek binnen ruim 700 organisaties, uitgevoerd door Ventana Research met steun van Business Performance Management specialist Cartesis. Uit dit onderzoek komt duidelijk een gebrek aan samenhang tussen verschillende financiële managementactiviteiten naar voren.

64% van de CFO's gebruikt nog steeds alleen maar spreadsheets; een situatie die verre van ideaal is. De meerderheid van de respondenten wil een geïntegreerde BPM suite, die de vertrouwde spreadsheet mogelijkheden biedt én een oplossing die extra structuur en controle biedt zodat de efficiëntie en nauwkeurigheid van het proces verbeteren. Het uiteindelijke doel is om het planningsproces te ontwikkelen van een reactief proces tot een pro-actief proces, dat een stuwende kracht is achter business performance.

Volgens Robert Kugel, Vice President & Research Director FPM Ventana Research, "Is het effectiever kunnen managen één van de belangrijkste voordelen die executives kunnen bewerkstelligen met specifieke toepassingen voor budgettering. Door geen tijd meer te verspillen aan het gebruik van spreadsheets, verlopen processen efficiënter en daardoor neemt de betrouwbaarheid bij de vaststelling van het eindbudget toe."

Door alleen op spreadsheets te vertrouwen, verliezen multinationals tijd, efficiëntie, nauwkeurigheid en controle in ruil voor relatief kleine kostenbesparingen omdat ze geen pakketoplossing aanschaffen.

"Spreadsheets vormen nog steeds de basis voor veel financiële processen en dat zal zo blijven. Hoewel dit begrijpelijk is, laten de resultaten van het onderzoek zien dat CFO's meer nodig hebben dan alleen een spreadsheet oplossing. Om hun business performance te kunnen waarmaken, hebben CFO's een volledig geïntegreerde performance management oplossing nodig, die spreadsheets bevat in plaats van deze te vervangen," aldus Hans Zuijdendorp, Managing Director Cartesis.

"Spreadsheets zijn een krachtige tool, maar niet optimaal voor processen die betrekking hebben op het delen van gegevens, workflow en samenwerking. Een effectieve oplossing voor planning vereist de controle van processen en functionaliteit van een pakketoplossing, gecombineerd met de flexibiliteit en het gebruiksgemak van spreadsheets. Het vinden van de balans tussen controle, autonomie en flexibiliteit is de sleutel tot een efficiënt en nauwkeurig planningsproces," concludeert hij.

(397 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Cartesis
Cartesis biedt CFO's een unieke business performance management oplossing, die hen in staat stelt duidelijk OEhet verhaal achter de cijfers¹ te vertellen. Toonaangevende multinationals over de hele wereld vertrouwen op Cartesis¹ softwaretoepassingen om een volledig beeld van hun prestaties te verkrijgen en deze gedetailleerde informatie voor zowel interne als externe belanghebbenden beschikbaar te maken. Het bedrijf heeft kantoren in Brussel, Frankfurt, Londen, Madrid, Norwalk, CT, Parijs, Tokyo en Utrecht. Cartesis¹ producten bieden multinationals de analytische capaciteit en de flexibiliteit die ze nodig hebben om op de snelle veranderingen in hun markt in te kunnen spelen. Eén op de vijf bedrijven uit de Fortune Global 100 en meer dan 30% van de Financial Times European 100 gebruiken Cartesis¹ oplossingen om de best mogelijke controle over hun financiële informatie en processen te houden.