Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg presenteert School-verkeersveiligheidsplan

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 29 maart 2004
---

De afgelopen maanden heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg gewerkt aan een school-verkeersveiligheidsplan voor basisscholen. Het opstellen van zon plan is één van de voorkeursprojecten uit het Verkeers- en vervoerplan. In het plan staan diverse maatregelen en activiteiten die het college, afhankelijk van het beschikbare geld, de komende jaren wil uitvoeren. Maatregelen die het college in ieder geval dit jaar nog wil uitvoeren, zijn het herinrichten van de Rembrandtlaan/Wijkerlaan tot 30 km per uur gebied, het werven van verkeersouders en het organiseren van praktische verkeersexamens in Leidschendam.

Samen
Het plan is gemaakt in nauwe samenspraak met scholen, verkeersouders en andere belanghebbenden zoals de politie. Natuurlijk is het aan de gemeente om allerlei maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid bevorderen. Maar de verkeersveiligheid in de buurt van scholen is een zaak die ons allemaal aangaat. Daarom doe ik ook een dringend beroep op de eigen verantwoordelijkheid van ouders en scholen. Zo kunnen we samen de veiligheid van onze schoolkinderen waarborgen, aldus wethouder Beenakker (verkeer).

Onderzoek
In november vorig jaar is begonnen met een inventarisatie van de knelpunten in de schoolomgeving en op het gebied van verkeersonderwijs en communicatie. Veel problemen waren bekend uit eerdere onderzoeken. Daarnaast was actuele informatie beschikbaar uit het Verkeers- en vervoerplan en de daaruit voortgekomen inspraakreacties. Om de problemen rond scholen gedetailleerd in kaart te brengen, zijn er gesprekken geweest met belanghebbende partijen, zoals 3VO en de politie. Verder is er in december een enquête verstuurd naar de schooldirecteuren.

Deze leverde een respons op van tachtig procent. Vervolgens zijn algemene oplossingsrichtingen en oplossingsrichtingen per school geformuleerd. Al deze gegevens zijn verwerkt in een concept plan. Dit concept is aan de scholen, verkeersouders en wijkverenigingen voor commentaar opgestuurd, waarna een bijeenkomst is georganiseerd. De resultaten van dit alles zijn te lezen in het definitieve plan dat het college op 23 maart heeft vastgesteld.

Problemen
Het met de auto halen en brengen van de kinderen levert de grootste problemen voor de schoolverkeersveiligheid op. De omvang van de problemen verschilt per basisschool. In de oude wijken van Voorburg is dit probleem door ruimtegebrek groter dan in bijvoorbeeld de Prinsenhof in Leidschendam. In Voorburg is de oversteekbaarheid van een aantal wegen een knelpunt. Op het gebied van verkeersonderwijs is ook winst te behalen. Zo wordt in Voorburg op bijna alle basisscholen praktisch verkeersonderwijs gegeven en is er budget beschikbaar voor verkeerspleinen. In Leidschendam daarentegen geeft maar één school praktisch verkeersonderwijs en is er een verkeerstuin die door financiële en organisatorische omstandigheden nauwelijks wordt gebruikt.

Prioriteiten
Voor de uitvoering van de maatregelen en activiteiten was het noodzakelijk op basis van criteria prioriteiten te stellen. Voor sommige maatregelen is geld beschikbaar, voor andere zal bij de voorjaarsnota (tussentijdse begrotingsbehandeling) een financiële afweging worden gemaakt. De maatregelen en activiteiten zullen zo veel mogelijk in overleg met de betrokkenen worden uitgevoerd.

Op 20 april wordt het school-verkeersveiligheidsplan behandeld in de raadscommissie Openbaar Gebied.