Gemeente Berkel en Rodenrijs


De oude turfschuur aan de Kleihoogt

In de maand februari van dit jaar is een nieuw boek verschenen over de rijke historie van de gemeente Berkel en Rodenrijs. Dit boekwerk Boerderijen van Berkel en Rodenrijs. Van veen tot Vinex geeft een beschrijving van de nog bestaande boerderijen in Berkel en Rodenrijs. Het boek markeert de eeuwenlange agrarische betekenis van ons dorp op een moment dat veel oude opstallen en weidegebied plaats maken voor de omvangrijke woningbouwopgave van nu.

Het eerste exemplaar van het boek werd op 12 februari j.l. door burgemeester De Goeij-Smulders uitgereikt aan de heer Franssen, commissaris van de Koningin van Zuid-Holland. Die avond werd ook een zeer uitvoerige diapresentatie gegeven door de heer van Ooststroom, medeauteur van het boek. De presentatie mocht zich verheugen in een zeer grote belangstelling.

Oude turfschuur
De actualiteit vroeg van de zijde van de gemeente in dit kader direct actie. Immers, ten behoeve van de aanleg van de N470 diende op korte termijn een aantal opstallen gesloopt te worden. Specifiek ging het om opstallen op het adres Kleihoogt 23, het erf van de heer P. van Winden.
Omdat op het erf van Van Winden een oude turfschuur staat die mogelijkerwijs uniek genoemd mag worden heeft de gemeente een ´reddingsactie´ in gang gezet voordat met de voorgenomen sloop zou worden aangevangen door de projectorganisatie N470. Dit vanuit het idee dat verplaatsing van de houten schuur vanuit monumentwaardigheid gewenst zou kunnen zijn en dat verplaatsing ook echt tot de mogelijkheden zou behoren.

Advies cultuurhistorische specialisten
Om deze reden is door cultuurhistorische specialisten van de provincie Zuid Holland naar de turfschuur gekeken en hebben zij een advies uitgebracht aan de projectorganisatie N470 en de gemeente Berkel en Rodenrijs.
Helaas heeft dit advies duidelijk gemaakt dat verplaatsing van de schuur niet mogelijk is. De schuur is té bouwvallig om elders opnieuw opgebouwd te kunnen worden en verplaatsing ´in zijn geheel´ is ook niet mogelijk. Bovendien hebben de specialisten aangegeven dat de monumentale waarde van de turfschuur zeer betrekkelijk is omdat oorspronkelijk bouwmateriaal in de loop der tijd is vervangen en er dus weinig originele zaken meer aanwezig zijn. De schuur is volgens het advies ´niet behoudenswaardig´.
De gemeente ziet op basis van dit advies af van haar ´reddingsactie´. De turfschuur zal, na documentatie op papier, worden gesloopt.

14 - 08 oude turfschuur400.jpg

Laatste wijziging: 30 maart 2004
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs