Het Nederlandse Rode Kruis

30 maart 2004
Nederlandse Rode Kruis neemt afscheid van Prinses Juliana

Om 9.45 uur vertrok de rouwstoet uit Paleis Huis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft. In Rijswijk voegde de Koninklijke Familie zich bij de stoet. Honderd Rode Kruis-vrijwilligers vormden daar een erehaag.

Eerste hulp
Langs het hele traject van de rouwstoet van paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft stonden bovendien twintig hulpposten van het Nederlandse Rode Kruis, die bemand werden door tachtig vrijwilligers.

Ron Ruygrok, Rode Kruis-vrijwilliger bij afdeling Leiden, was erbij. Hij stond in de eerste hulp-post aan de Laakkade. "Voor mij was Juliana toch dé koningin. Het maakt wel indruk, als je die koets zo ziet. Ik was blij dat ik erbij was. Het is toch iets heel bijzonders om mee te maken, ook vanwege de bijzondere band tussen het Rode Kruis en Prinses Juliana. We hebben geen hulp hoeven verlenen, hoor. De sfeer was heel gemoedelijk."

Van 25 tot en met 28 maart kon men al in de rouwkapel van paleis Noordeinde afscheid nemen van de Prinses. Het Rode Kruis had ook hier hulpposten ingericht om eventueel eerste hulp te bieden.

Betrokken
Prinses Juliana was zeer betrokken bij het Nederlandse Rode Kruis. Ze werd in 1934 voorzitter. In 1948 moest zij in verband met de troonsbestijging haar voorzitterschap van het Rode Kruis beëindigen. Zij bleef zich echter zeer betrokken voelen bij het Rode Kruis. Ze werd in 1948 koninklijke beschermvrouwe en is dat tot haar dood gebleven. De prinses nam haar officiële taken als voorzitter en beschermvrouwe zeer ernstig. Haar persoonlijke gevoel voor het werk van het Rode Kruis kwam het sterkst tot uiting in contacten met zieken en bejaarden. Bij werkbezoeken kregen deze de gelegenheid haar te ontmoeten.