Gemeente De Ronde Venen

Tijdelijke stop op artikel 19 in Vinkeveen rond studie ondertunneling N201
30-03-2004

Voor het gebied rond het viaduct van de provinciale weg N201 in Vinkeveen is tot uiterlijk 30 septem-ber 2004 een artikel 19-stop afgekondigd. Deze stop houdt verband met een haalbaarheidsstudie naar een verdiepte ligging van de N201 in Vinkeveen. Dit betekent dat bouwinitiatieven zoals om-schreven in artikel 19, lid 1 en 2, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening waarvoor een vrijstelling op het bestemmingsplan verleend moet worden niet gebouwd mogen worden.

De gemeente De Ronde Venen doet onderzoek naar mogelijkheden om een gedeelte van de N201 in de kern van Vinkeveen verdiept aan te leggen. De N201 zal dan in plaats van op een dijk zoals nu het geval is, in een gedeeltelijk gesloten tunnelbak komen te liggen. Hierdoor kan de grond rond en boven de N201 voor andere doeleinden benut worden. Het college van burgemeester en wethouders verwacht hierover nog in de eerste helft van 2004 een voorstel aan de gemeenteraad te doen. Als de raad met het voorstel akkoord gaat, zijn aansluitend daarop enkele maanden nodig voor het opstellen van een risico-analyse voor één of meer varianten. Naar verwachting kan de gemeenteraad dan uiterlijk september 2004 een principe besluit nemen over het al dan niet verdiept aanleggen van de N201.
Als besloten wordt de N201 verdiept aan te leggen, zullen enkele stukken grond door de gemeente moeten worden aangekocht. Die aankoopkosten zouden stijgen als nu vergunning verleend zou wor-den voor bouwplannen.

Waar precies de verdiepte N201 de Herenweg in Vinkeveen zou kunnen kruisen, is op dit moment niet bekend. Daarom heeft het college van B&W een gebied rond de huidige N201 aangewezen waarin tot uiterlijk 30 september geen verzoeken om bouwvergunning in behandeling genomen worden die al-leen met een vrijstelling op het bestemmingsplan verleend kunnen worden. Vrijstellingen volgens art. 19, lid 3 Wro (de zogeheten kruimelgevallen) zullen per geval beoordeeld worden.

Te downloaden :

- N210Vink_web.jpg