Keuringsdienst van waren


Ingrediënten die allergische reacties veroorzaken verplicht op het etiket

Mar 30 2004

Vanaf eind 2005 moet een aantal ingrediënten die een allergische reactie kan veroorzaken (allergenen) op het etiket van levensmiddelen vermeld worden. Het gaat om vis, schaaldieren, eieren, pinda's, soja, melk en andere zuivelproducten (inclusief lactose), noten, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfieten en granen die gluten bevatten. Dit stelt de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) in een advies van de Europese Commissie.

De EFSA concludeert in het advies aan de Europese Commissie dat er voor de twaalf genoemde ingrediënten voldoende wetenschappelijk bewijs is om ze op te nemen in de lijst van allergenen. De EFSA stelt verder dat er onvoldoende wetenschappelijke kennis is om voor deze ingrediënten een minimale drempelwaarde te bepalen.

De Europese wetgeving (EU-richtlijn 2003/89/EG) op het gebied van het vermelden van ingrediënten via etikettering bij voorverpakt voedsel (inclusief alcoholische dranken) is onlangs aangepast. De aangepaste wetgeving moet leiden tot meer begrijpelijke informatie voor consumenten over de samenstelling van levensmiddelen. Mensen die last hebben van voedselovergevoeligheid moeten op het etiket de voor hen noodzakelijke informatie kunnen terugvinden. Vanaf november 2005 moeten alle levensmiddelen aan deze nieuwe richtlijnen voldoen. De VWA houdt toezicht op de naleving van de nieuwe wetgeving. Als voorbereiding daarop heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de VWA gevraagd haar te adviseren over het uitvoeren en handhaven van de nieuwe regelgeving.