European Commission

IP/04/402

Brussel, 30 March 2004

Commissie zet licht op groen voor beëindiging van joint venture tussen P&O en Royal Nedlloyd

De Commissie heeft vandaag een voorgenomen transactie krachtens de concentratieverordening goedgekeurd waarbij de Britse havenexploitant P&O en de Nederlandse lijnvaartonderneming Royal Nedlloyd hun gemeenschappelijke activiteiten op het gebied van de containerlijnvaart herorganiseren. Zij stelde vast dat deze transactie geen concurrentiebeperkende gevolgen zou hebben voor de markt van de containerlijnvaartdiensten.

In 1996 brachten Royal Nedlloyd NV en Peninsular and Oriental Steam Navigation Company (P&O) al hun respectieve activiteiten op het gebied van de containerlijnvaartdiensten onder in een nieuw opgerichte joint venture, P&O Nedlloyd (PONL), genaamd. De overgedragen bedrijfsonderdelen omvatten al hun containerschepen en hun respectieve activiteiten op het gebied van het zeevrachtvervoer, het vullen van containers, het wegtransport en de spoorwegshuttle.

De Commissie had de oprichting van PONL in december 1996 goedgekeurd omdat zij tot de slotsom was gekomen dat de transactie geen concurrentiebeperkende gevolgen zou hebben voor de markten van de containerlijnvaart en de stuwadoordiensten.

In het kader van de huidige operatie zou Royal Nedlloyd het aandeel van 50% dat P&O heeft in PONL, overnemen. Deze overname werd in februari bij de Commissie aangemeld.

Als gevolg van de transactie zal Royal Nedlloyd haar naam veranderen in "Royal P&O Nedlloyd". PONL zal als volle dochteronderneming van Royal P&O Nedlloyd in Nederland op de beurs genoteerd worden. De transactie zal geen wezenlijke veranderingen meebrengen voor de concurrentiestructuur van de markten waarop Royal Nedlloyd en PONL actief zijn, omdat Royal Nedlloyd geen lijnvaartactiviteiten buiten PONL heeft behouden. De Commissie heeft derhalve besloten de voorgenomen transactie goed te keuren.