Keuringsdienst van waren


VWA waarschuwt tegen kalebaskalk

Mar 30 2004

De VWA heeft begin maart 2004 ongeveer tien bedrijven, importeurs en distributeurs, geïnspecteerd op de aanwezigheid van kalebaskalk. Kalebaskalk bevat veel lood en is daarmee schadelijk voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind. Bij drie verhandelaars troffen de controleurs de kalksoort aan. De door de VWA aangetroffen producten met kalebaskalk zijn door de verhandelaars vernietigd.

Wat is Kalebaskalk?
Kalebaskalk staat onder veel verschillende namen bekend, zoals pimba, craie, shilie, nzu calabarsteen, ebunma, mabele en ulo. De kalksoort komt van nature in West-Afrika voor, maar kan ook worden gemaakt door de kalk te mengen met bijvoorbeeld modder, klei of as. Het wordt in poedervorm of in vaste vorm aangeboden; puur of verwerkt. Vrouwen die gebruik maken van kalebaskalk nemen het meestal via de mond in, maar ook smeren zij het soms op de huid tegen bijvoorbeeld jeuk.

Schadelijk voor ongeboren kind
Vooral vrouwen van West-Afrikaanse afkomst gebruiken kalebaskalk om de vermeende heilzame werking, de meeste zwangere vrouwen gebruiken kalebaskalk tegen ochtendmisselijkheid. In kalebaskalk zit echter veel lood. Dit is schadelijk voor de gebruikers en zeker voor het ongeboren kind. De VWA waarschuwt daarom tegen elk gebruik van kalebaskalk.

Het overgrote deel van de producten van kalebaskalk bevat te hoge loodwaarden, soms zelfs 48 milligram lood per kilo. Op basis van onderzoek stelt de VWA dat deze kalabaskalk met meer dan 3,6 milligram lood per kilo gevaar kan opleveren voor de gezondheid voor zowel zwangere vrouwen als het ongeboren kind. Te veel lood kan een te vroege geboorte of een lager geboortegewicht tot gevolg hebben. Verder kan het leiden tot een blijvende ontwikkelingsachterstand van het ongeboren kind. Om die reden raadt de VWA ieder gebruik van kalebaskalk ten stelligste af.

Wat doet de VWA?
De VWA ziet toe op de naleving van de wettelijke regels voor levensmiddelen en consumentproducten. Als de VWA overschrijdingen constateert, krijgen verhandelaars of winkeliers een waarschuwing, een boete of een proces verbaal. In het ergste geval kan de VWA ervoor zorgen dat partijen producten worden vernietigd. Bij de lopende inspecties van de VWA bij multiculturele verkooppunten, zowel verhandelaars en als winkels, letten de controleurs ook op de aanwezigheid van kalebaskalk.