FNV Bouw


datum: 30-03-2004

FNV Bouw adviseert kabinet over werknemers uit nieuwe EU-lidstaten

FNV Bouw gaat - zo besloot de bondsraad op zijn vergadering van 29 maart - zorgvuldig na in welke van zijn sectoren een werkgelegenheidssituatie is die een streng regiem rechtvaardigt voor werknemers uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. In zo'n geval wordt elke aanvraag van een werkgever om iemand uit de nieuwe lidstaten aan de slag te laten gaan, individueel getoetst.

Het kabinet heeft besloten om na 1 mei, als tien nieuwe EU-lidstaten toetreden, niet zoals een aantal andere West-Europese landen, de grenzen voorlopig dicht te houden voor werknemers uit die landen. Maar wel is voor hun aanstelling een tewerkstellings-vergunning nodig. In sectoren waar een tekort is aan arbeidskrachten, wordt die snel en soepel afgegeven. In sectoren met voldoende werknemers of zelfs werkloosheid, wordt die alleen afgegeven als er voor de vacture in kwestie geen Nederlandse werknemer te vinden is. FNV Bouw kan het kabinet adviseren over de situatie in de bouw- en houtnijverheid.

Vice-voorzitter John Kerstens van FNV Bouw stelde in de bondsraadsvergadering dat met het strenge regiem niet alle problemen rond de tewerkstelling van buitenlandse werk-nemers worden opgelost. Zo geldt dat niet voor zzp'ers die uit het buitenland komen en wordt er ook de illegale arbeid niet mee aangepakt. Kerstens sprak overigens nog eens nadrukkelijk uit dat buitenlandse werknemers die legaal in Nederland werken gewone collega's zijn, die dezelfde belangen hebben als Nederlandse werknemers.