Gemeente Westerveld

30-3-2004
Nieuwe inrichting Vledderweg

Vanaf september zal aan de Vledderweg, tussen Vledder en Frederiksoord, onderhoud gepleegd worden door de provincie Drenthe. Hierbij wordt de inrichting van de weg aangepast aan de functie van de weg. De gemeente Westerveld gaat zich sterk maken voor een verlicht fietspad langs de weg.

Over de inrichting van de weg, maar ook over de planning van de werkzaamheden, gaan de gemeente Westerveld en de provincie overleggen met de betrokken partijen.

Overleg
In overleg met de aanwonenden, Dorpsbelang Vledder, Handelsvereniging Vledder en vervoersbedrijf Arriva wordt de weg opnieuw ingericht. Bij de inrichting van de weg gaat het om zaken als de maximumsnelheid, de breedte van de weg, de verlichting en de markering. In overleg zou de maximumsnelheid bijvoorbeeld op 60 in plaats van 80 km/uur uit kunnen komen. Verder zou de wegbreedte versmald kunnen worden zodat er beter zicht is vanaf de uitritten. Ook de planning van de werkzaamheden gaat in overleg met de betrokken partijen. Hierbij gaat het vooral om de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden en om hoe lang het gaat duren. Het is in ieder geval al duidelijk dat de werkzaamheden gepland worden na het drukke zomerseizoen.

Onderhoud
De aanleiding van de nieuwe inrichting van de Vledderweg is het onderhoud dat de provincie aan deze weg gaat plegen. Bij het onderhoud wordt de inrichting aangepast aan de functie van de weg. De Vledderweg heeft een zogenaamde erftoegangsfunctie. Landelijk zijn er een aantal richtlijnen opgesteld, waaraan een weg met een erftoegangsfunctie moet voldoen. De provincie en de gemeente proberen deze richtlijnen zoveel mogelijk mee te nemen bij onderhoudswerkzaamheden aan wegen.

Verlichting
Eén van de landelijke richtlijnen is om dit soort wegen niet meer te verlichten, behalve op kruisingen en in gevaarlijke bochten. Momenteel wordt de Vledderweg nog wel verlicht. De provincie heeft als uitgangspunt om de verlichting langs de Vledderweg te verwijderen. Gemeente Westerveld ondersteunt de landelijke richtlijnen, maar vind het belangrijk dat het fietspad langs de Vledderweg wel verlicht wordt. Het fietspad is met name van groot belang voor de fietsende schooljeugd en voor het toerisme. De gemeente gaat dan ook proberen om door de provincie lichtmasten langs het fietspad te laten plaatsen. De exploitatiekosten, zoals de stroom en het onderhoud, komen dan voor rekening van de gemeente.