Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verklaring gebruik gas en warmte voor tuinbouwdoeleinden

30 maart 2004 -
LASER wijzigt de voorwaarden voor het aanvragen van een verklaring van het gebruik van gas en warmte. Met een verklaring gebruik van gas en warmte kan een tuinder het energiebedrijf verzoeken om toepassing van het verlaagde tarief BTW en/of energiebelasting. Het gewijzigde beleid gaat gelden voor de uitgifte van de verklaringen voor 2005 en verdere jaren.

De verklaringen worden alleen nog afgegeven op basis van een tijdige en juiste opgave Landbouwtelling. De verklaring kan worden afgegeven aan tuinders die bij de laatstgehouden landbouwtelling voor minstens drie Nederlandse grootte-eenheden (Nge) aan tuinbouwproducten onder verwarmd glas hebben opgegeven.

Op deze regel zijn slechts een paar uitzonderingen mogelijk:
* Er is sprake van tuinbouwdoeleinden die niet kunnen blijken uit de landbouwtelling, zoals bijvoorbeeld prepareren van bloembollen.
* Het bedrijf (of de nevenvestiging) is gestart na de laatstgehouden landbouwtelling.
* De bedrijfsvoering is na de laatstgehouden landbouwtelling belangrijk gewijzigd.
* Er is sprake van teelt van bloembollen, teelt van tuinbouwzaden bloemen/groenten of teelt van aardbeien of asperges in de open grond. In dit geval moet wel uit de landbouwtelling blijken dat deze teelt met een omvang van minstens drie Nge op het bedrijf voorkomt. Meer informatie kan verkregen worden bij Het LNV-Loket 0800-22 333 22.