Gemeente Utrecht


GEMEENTERAADSFRACTIE UTRECHT


Mondelinge vragen conform artikel 43 R.v.O.

ingediend door: Robert Giesberts
onderwerp: kabeltunnel Eneco bij woonwagenkamp De Huppel


In augustus vorig jaar wilde Eneco starten met het maken van een kabeltunnel ten behoeve van Leidsche Rijn ter hoogte van woonwagenkamp De Huppel. Toen bleek dat de vereiste vergunningen er niet waren zijn de werkzaamheden voortijdig stil gelegd.
Nu ruim een half jaar later lijken de vergunningen wel geregeld en staat het bedrijf klaar opnieuw met de werkzaamheden te starten. Dit zal onder meer inhouden dat op tien meter van de eerste woonwagens een damwand in de grond wordt gemaakt.

In het proces vanaf augustus tot nu valt het de fractie van GroenLinks op dat de ogenschijnlijke haast en noodzakelijkheid van de werkzaamheden in augustus gevolgd zijn door een lange termijn van vergunningverlening. De bouwvergunning heeft er zes maanden over gedaan en de apv-opbreekverguning zeven maanden.
Naar wij begrepen hebben dient Eneco in juli 2004 de kabeltunnel af te hebben. Oplevering van woningen en verlegging van A2 zijn afhankelijk van het doorgang vinden en tijdig klaar zijn van de klus. Dan wekte het des te meer verbazing dat aanvankelijk in augustus er geen vergunningen waren en vervolgens de duur van de periode die is verstreken om ze te verkrijgen. En tenslotte wekt het dan ook verbazing dat bewoners niet zijn geïnformeerd over het feit dat de vergunningen zijn afgegeven en de start van de werkzaamheden, die voor 23 maart gepland waren, aan hen is gemeld. Nieuwe vertraging is daarmee ontstaan nu bewoners via hun raadsman een voorlopige voorziening hebben aangevraagd. De zaak wordt 30 maart behandeld.

De periode van vergunningverlening is niet benut door de gemeente om ervoor te zorgen dat de bewoners van het kamp De Huppel op een fatsoenlijke wijze de periode van werkzaamheden kunnen doorleven. Tijdelijke verplaatsing van de meest nabij staande wagens is niet aan de orde geweest en zal dus ook niet gebeuren.
De zeer onleefbare situatie die daarmee voor bewoners van de wagens ontstaat als binnenkort de werkzaamheden beginnen had voorkomen kunnen worden als het kamp eerder al definitief was verplaatst. GroenLinks constateert dat de gemeente daar in de voorbije jaren weinig voortvarend en weinig effectief mee aan de slag is geweest.

Het rommelige proces geeft ons reden tot de volgende vragen:
Hoe komt het dat in augustus 2003 de vereiste vergunningen niet waren aangevraagd? Is dat een nalatigheid van Eneco of heeft hier projectdienst Leidsche Rijn een steek laten vallen?
Welke redenen zijn er te geven voor de duur van de vergunningverlening?
Waarom zijn de bewoners van kamp De Huppel niet geïnformeerd over de vergunningverlening en start van de werkzaamheden op 23 maart jl.?
Waarom is al niet in augustus (met extra reden) een begin gemaakt om met bewoners te onderhandelen over hun verhuizing naar Leidsche Rijn?
Waarom is niet gezocht naar een tijdelijke andere locatie voor de meest nabij gelegen woonwagens voor de duur van de werkzaamheden?
Hoe beoordeelt u het proces en uw eigen handelen daarin sinds augustus 2003, inclusief de nu gemaakte voorziening die weer zorgt voor extra uitstel van de werkzaamheden?


---- --