Praktijkonderzoek Veehouderij

Succesvol internationaal Seminar Feeding Management

Op zaterdag 27 maart 2004 is op de Waiboerhoeve het seminar "Feeding management" gehouden. Meer dan 150 deelnemers uit 21 verschillende landen werden welkom geheten door dagvoorzitter Gert van Duinkerken van het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group.

De eerste spreker die zijn visie over het onderwerp "Cow versus herd approach" gaf was Peter Robinson van de University of California (USA). In California zijn veel melkveebedrijven met meer dan 1000 koeien. Voor de managers op dit soort bedrijven is het maken van de juiste groepen koeien van groot belang. Iedere groep krijgt zodoende de aandacht die het verdient.

De volgende spreker was Jack Rodenburg van het Ministry of Agriculture and Food, in Ontario, Canada. Rodenburg liet verschillende resultaten zien van verschillende voerstrategieën en de prestaties van een Automatisch Melk Systeem. Niet alleen de hoeveelheid krachtvoer die gevoerd wordt blijkt van invloed op de prestaties van een AMS, maar vooral de kwaliteit van het krachtvoer. Goede pellets en veel energie vermindert volgens Rodenburg het aantal "luie koeien". Vervolgens was het de beurt aan Ronald Zom van het Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group. "Elke koe haar eigen rantsoen" was de titel van Zom's presentatie. Eén van de gepresenteerde hulpmiddelen daarbij is een zogenaamd Dynamisch Krachtvoer Advies Systeem. Dit systeem bepaald op basis van de verwachte respons in de melkgift hoeveel krachtvoer een koe mag hebben. Uit onderzoek met dit systeem van krachtvoerverstrekking bleek dat de negatieve energiebalans van nieuwmelkte koeien kon worden verkleind en dat de voeding veel beter werd afgestemd op de individuele koe. Zo bleken enkele individuele koeien meer dan 20 kg krachtvoer per dag te kunnen opnemen zonder zichtbare verschijnselen van pensverzuring. Het individueel verstrekken van ruwvoer is de volgende stap en dit wordt momenteel op het High-techbedrijf onderzocht.
Als laatste spreker was Anders Gustafsson van de Swedish Dairy Association uit Uppsala (Zweden) uitgenodigd. Uit zijn presentatie kwam duidelijk naar voren dat welke aanpak ook gekozen wordt, zonder juiste cijfers kunnen geen goede beslissingen genomen worden. In Zweden gebruikt men daarvoor een uitgebreid managementprogramma. Een evaluatie van de gebruikers van dit programma leerde dat allerlei technische kengetallen verbeteren. Kortom, alles komt neer op goed management en een goede kengetallenanalyse kan dan niet ontbreken. De ochtend werd afgesloten met een plenaire discussie onder leiding van Seerp Tamminga van Wageningen Universiteit.

`s Middags was een business meeting georganiseerd. Deelnemers konden met elkaar van gedachten wisselen of tijdens een minibeurs stands van het bedrijfsleven bezoeken.Ook was er een excursie naar het automatisch individueel voersysteem op het High-techbedrijf. Meer informatie over dit seminar vindt u op
www.pv.wur.nl/feedingmanagement. De volledige proceedings zijn ook opgenomen op de website. Deze vindt u hier.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 30-03-2004 12:35.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl