Ingezonden persbericht


Persbericht

Momenteel heerst er weer onrust op de financiële markten. De goudprijs stijgt, terwijl de dollar snel in waarde daalt. Hierdoor staat het systeem van ongedekt geld opeens weer ter discussie. Sommige economen zijn bang dat ook dit systeem op termijn onhoudbaar zal blijken te zijn.

Goud stond eeuwenlang aan de basis van monetaire systemen. Een niet door goud gedekte munt verloor in de geschiedenis uiteindelijk altijd haar waarde. Toch is het goud in 1971 volledig losgekoppeld van onze valuta. Dit heeft geresulteerd in zwevende wisselkoersen die alleen zijn gebaseerd op geloof en vertrouwen.

De afkeer van bankiers tegen edelmetalen heeft volgens recente publicaties zelfs geleid tot jarenlange manipulatie van de goudprijs. Vooral de laatste tien jaar heeft de Amerikaanse Centrale Bank de Federal Reserve zich erg ingespannen om de goudprijs steeds verder te laten dalen en eventuele stijgingen af te remmen, met als doel om het vertrouwen in de dollar te schragen.

Volgens kenners heeft ook De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen tientallen jaren meegewerkt aan deze manipulaties.

De Frédéric Bastiat Stichting organiseert vanavond een bijeenkomst over dit onderwerp. RTL Z-journalist Willem Middelkoop praat daarin over zijn onderzoek naar de onderdrukking van de goudprijs de afgelopen jaren. Daarnaast zal bankier en schrijver Martien van Winden praten over de mogelijkheden van terugkeer van de goudstandaard. Beide sprekers zijn na afloop beschikbaar voor vragen.

De bijeenkomst zal vanaf 19.30 uur plaatsvinden in De Balie in Amsterdam. Het programma luidt als volgt:

19.30 uur: zaal open;
20.00 uur: opening door Sander Boon;
20.05 uur: lezing Willem Middelkoop;
20.30 uur: lezing Martien van Winden;
21.00 uur: discussie;
21.30 uur: afsluiting door René van Wissen;
21.35 uur: borrel.

De Balie is gevestigd in het voormalig kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, op een steenworp afstand van het Leidseplein.

De Balie is bereikbaar met tram 1, 2, 5, 6, 7 en 10 (halte Leidseplein).

Wij wijzen u erop dat het aantal plaatsen zeer beperkt is. Het is noodzakelijk dat u zich van tevoren opgeeft. Meer informatie kunt u krijgen via info@bastiatstichting.nl

Ten slotte hopen wij u vanavond te mogen begroeten,

Met vriendelijke groet,

het bestuur van de Frédéric Bastiat Stichting,

René van Wissen, voorzitter
Sander Boon, secretaris
Albert Spits, penningmeester

Frédéric Bastiat Stichting
Postbus 75205
1070AE Amsterdam
T +31(0)641208099
E info@bastiatstichting.nl
info@bastiatfoundation.org
W www.bastiatstichting.nl
www.bastiatfoundation.org
Rabobank 11.87.81.219
KvK 34194032