Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Opnieuw noodkap populieren Gerbrandypark

Na een eerdere noodkap van 22 populieren, kapt het stadsdeel nu ook de overige populieren langs het fietspad door het park tussen de Burgemeester Eliasstraat en de Burgemeester Fockstraat. Bij de noodkap werd duidelijk dat ook de andere bomen in zeer slechte staat verkeren. Vanaf de grond was dat niet te zien. Bij harde wind dreigt onmiddellijk gevaar voor uitbreken van zware zijtakken. Een veilige doorgang voor fietsers en voetgangers kan daardoor niet worden gegarandeerd.

De 40 tot 50 jaar oude populieren zijn in hun nadagen en blijken veel zwakker dan tot nu toe was aangenomen. Het stadsdeel wil voorkomen dat stormachtig weer de populieren noodlottig wordt. En er dus kans is op slachtoffers of schade aan de omgeving.

Bij eerdere voorjaarsstormen hadden de bomen al ernstig te lijden. Door het uitbreken van heel grote takken werd goed zichtbaar welke risico's de bomen op dit moment voor hun omgeving opleveren. De populieren staan in het parkgedeelte tussen de Burgemeester Eliasstraat en de Burgemeester Fockstraat, vooral ook langs het fietspad bij de Dobbebuurt.

Het toenemende risico bij vooral populieren komt door vergrijzing van deze boomsoort in het stadsdeel. De uitzonderlijke droogte van vorig jaar heeft de conditie van de bomen versneld aangetast. Ook op andere plekken zal het stadsdeel het populierenbestand extra goed in de gaten houden en waar de veiligheid in het geding is tot kap overgaan.

(foto's:) Veel van de populieren in het Gerbrandypark die nu gekapt zijn, stonden langs het fietspad aan de kant van de Dobbebuurt (beelden van 22 maart 2004).

Contact:
Paul de Groot