Gemeente Ede

nummer 67 / Ede, 30 maart 2004

Jeugdmonitor 2003
Edese jongeren massaal Internet op

Jongeren in Ede besteden in hun vrije tijd in toenemende mate aan internet en chatten. Ongeveer 80 procent van de jongeren beschikt thuis over internet (in 2000 was dit 50 procent). In 2000 maakte 64 procent van de jongeren gebruik van internet - 15 procent dagelijks - in 2003 internet 90 procent van de jongeren; maar liefst 42 procent doet dit dagelijks. Dit heeft ook invloed op de sociale contacten van veel jongeren; het percentage jongeren met stapvrienden, schoolvrienden, een goede vriend(in) of een vaste relatie is in vergelijking tot 2000 afgenomen. Het percentage jongeren met een chatvriend(in) is daarentegen toegenomen van 12 tot 20%. Overigens heeft 90 % van de jongeren naar eigen zeggen genoeg vrienden.

Televisie kijken, muziek luisteren, uitgaan, vrienden en sport zijn overigens nog steeds de favoriete bezigheden van de jongeren, maar deze vormen van vrijetijdsbesteding verliezen duidelijk terrein ten opzichte van internet.

Eind 2003 heeft de gemeente Ede voor de tweede keer een groot onderzoek bij de jongeren uit de gemeente gehouden: de Jeugdmonitor 2003. Bijna 1750 jongeren van 12 tot 25 jaar hebben aan het onderzoek meegedaan. Dit kon of door het invullen van een vragenlijst schriftelijk of via internet. Het onderzoek ging net als drie jaar geleden over de bezigheden, de problemen en de wensen van jongeren. De jeugdmonitor laat zien dat het met de meeste jongeren in Ede goed gaat; ze voelen zich gezond, zowel psychisch als lichamelijk, het gaat goed op school, ze voelen zich prettig en veilig in hun woonbuurt en zijn tevreden over de voorzieningen in de buurt. Ook drie jaar eerder was dit het algemene beeld. Er zijn echter een aantal belangrijke veranderingen te zien ten opzichte van drie jaar geleden.

Problemen
Hoewel het met de meeste jongeren heel goed gaat, komen problemen natuurlijk wel voor. Objectief gezien is Ede in 2003 minder veilig voor jongeren dan in 2000: de kans dat zij slachtoffer worden van een delict is toegenomen. Meer dan de helft van de meisjes voelt zich s avonds onveilig op straat in de eigen woonbuurt. Bij jongens is dit veel minder. De angst voor geweld is een belangrijke oorzaak voor dit onveiligheidgevoel.

Zowel roken als alcoholgebruik is toegenomen. Een derde van de jongeren rookt en 75 procent drinkt wel eens alcohol. In 2000 was dit respectievelijk 25 procent en 65 procent. Jongeren gaan op steeds jongeren leeftijd drinken. Excessief drankgebruik (minstens 3 keer per week minstens 5 glazen drinken) is niet toe- of afgenomen; bij vier procent van de jongeren is hier sprake van, dit zijn voornamelijk jongens.

Slechts een klein percentage van de jongeren heeft financiële schulden. De meeste van hen lossen dit zelf weer op. Echter een aantal van hen kan het financiële probleem niet zelf oplossen; juist deze groep blijkt geen hulp te krijgen of te zoeken. Overigens geldt voor de meeste problemen dat jongeren deze vooral binnen de eigen kring, bij vrienden, ouders of mensen van school bespreken. Slechts een klein deel zoekt hulp bij professionele hulpverleners.

Hoewel de jongeren zich naar eigen zeggen in dezelfde mate gezond voelen als drie jaar geleden zijn, komen diverse gezondheidsklachten in iets grotere mate voor dan drie jaar geleden. De meest voorkomende gezondheidsklachten zijn net als drie jaar geleden: hoofdpijn, vermoeidheid en rugpijn. Ruim een kwart tot een derde van de jongeren heeft hier wel eens last van.

Wensen
Veel jongeren hebben belangstelling om mee te praten met de Gemeenteraad en het College. Onderwerpen waar jongeren vooral in geïnteresseerd zijn, zijn veiligheid, sport en spelvoorzieningen en uitgaan. Een discotheek blijft een grote wens. De jongeren in de nieuwe wijk Kernhem willen graag meer sport- en speelvoorzieningen.

Op basis van de uitkomsten uit het rapport bevelen de onderzoekers aan met jongeren te praten over veiligheid en uitgaan. Daarnaast wordt aanbevolen meer voorlichting te geven over risicogedrag. Voor de aanpak van gezondheidsklachten kan samen met Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) naar oplossingen worden gezocht. Het Jongerencentrum Peptalk is al bezig om met uitbreiding van de programmering een grotere groep jongeren te bereiken. Tenslotte wordt aanbevolen de bekendheid van instanties die schuldhulp verlenen onder jongeren te vergroten.

---