College Bescherming Persoonsgegevens


30 maart 2004

Richtlijn toegang patiëntengegevens KNMG goed initiatief

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) om advies gevraagd over de Richtlijn Toegang tot Patiëntengegevens. Deze richtlijn is ontwikkeld als hulpmiddel bij situaties waarin moet worden overwogen of toegang tot patiëntengegevens moet worden verleend of patiëntengegevens moeten worden verstrekt voor zorgdoeleinden.

Het CBP steunt het initiatief tot deze richtlijn en onderschrijft de uitgangspunten. Een aantal punten dient echter verduidelijkt te worden. De richtlijn besteedt aandacht aan ketenzorg, het opeenvolgend en naast elkaar bestaan van meerdere behandelingsovereenkomsten. Het CBP benadrukt dat het hier twee verschillende situaties betreft waarbij informatie uitgewisseld wordt tussen verschillende behandelaars. In de eerste situatie kan het gaan om uitwisseling van informatie bij het overdragen van een behandeling aan een andere hulpverlener. In de tweede situatie gaat het om informatie-uitwisseling tussen verschillende hulpverleners waarbij een patiënt op het zelfde moment onder behandeling is. Het is van belang dat deze situaties duidelijk worden onderscheiden in de richtlijn.

In de richtlijn is ook een bepaling opgenomen over de rechten van de patiënt om zijn gegevens te verbeteren, aan te vullen, af te schermen of te verwijderen. Uit de Wet bescherming persoonsgegevens blijkt echter dat deze rechten alleen gelden voor gegevens zoals naam en geboortedatum (zogenaamde feiten), niet voor medische gegevens. Hierop is de WGBO van toepassing. Een patiënt heeft met name niet het recht zijn medische gegevens te verbeteren of bepaalde onderdelen van documenten uit zijn medisch dossier te laten verwijderen. Dit kan namelijk bij hulpverleners leiden tot onduidelijkheid over de betrouwbaarheid van deze documenten. De patiënt heeft op grond van de WGBO wel het recht documenten als geheel te laten vernietigen.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.