TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

30 maart 2004

Zakenreizen: een markt van ¤ 4,5 miljard

In 2003 hebben Nederlanders in totaal ruim vijf miljoen zakenreizen naar het buitenland ondernomen. Dit blijkt uit de Business Travel Monitor (BTM), uitgevoerd door TNS NIPO. De BTM richt zich op Nederlanders die voor zakelijke doeleinden naar het buitenland zijn afgereisd, met of zonder overnachting. De Business Travel Monitor is reeds eerder door TNS NIPO uitgevoerd, voor de laatste keer in 2000.

Gemiddelde uitgaven per reis bijna 900 euro
De totale zakenreismarkt van ruim 5 miljoen zakenreizen vertegenwoordigt circa 4,5 miljard euro. Een zakenreis kost gemiddeld bijna 900 euro, aanzienlijk meer dan de circa 600 euro die een vakantie naar het buitenland gemiddeld kost (bron: ContinuVakantieOnderzoek 2003).

Meer dan de helft van de zakenreizen gaat naar buurlanden Ruim de helft van de zakenreizen heeft een van de buurlanden als eindbestemming. België en Duitsland zijn, met ieder iets meer dan eenvijfde van het totaal aan zakenreizen, de belangrijkste bestemmingslanden voor Nederlandse zakenreizen. Groot-Brittannië volgt op de derde plaats. Driekwart van de reizen heeft een land binnen de Europese Unie als eindbestemming.

Internet speelt grote rol bij regelen zakenreizen Internet is een belangrijk medium voor zakenreizigers, zowel voor informatie als voor het uiteindelijke boeken. Circa tweederde van de zakenreizigers maakt gebruik van internet om informatie te verzamelen ter voorbereiding van de zakenreizen. Zeven op de tien zakenreizigers zoekt op internet naar specifieke informatie over hotels. Een bijna even groot deel surft (ook) voor informatie over vluchten. Van de reizigers die gebruik maken van internet om informatie te verzamelen, reserveert meer dan de helft via internet de reis, of een onderdeel daarvan, zoals het vervoer of verblijf.

C0521 | Steekproefbron: TNS NIPObase | Methode: CASI | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in oktober 2003. Hierbij zijn 1000 zakenreizigers ondervraagd (n=1.000).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Ad Schalekamp (tel: 020 522 57 89) of Martijn van Keulen (tel: 020 522 54 95).