Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Rouvoet over de oprichting van het bureau Sociaal Erotische Bemiddeling in Rotterdam (2030409720)

1
Bent u bekend met de tv-uitzending over het `seksueel beleid van ziekenhuizen'?

1
Ja.

2
Bent u op de hoogte van de oprichting van het bureau `Sociaal Erotische Bemiddeling'?

2
Ja.

3
Bent u bekend met de wijze waarop het bureau SEB de verzoeken van psychiatrische patiënten beoordeelt? Welke criteria worden gehanteerd bij de honorering, dan wel afwijzing van een verzoek? Wordt elk verzoek gehonoreerd of worden er ook verzoeken afgewezen?

3
De werkwijze van het bureau SEB is mij niet bekend.

4
Vindt de financiering van de (bemiddeling en begeleiding naar) erotische contacten plaats vanuit publieke middelen? Zo ja, hoe oordeelt u over de rechtmatigheid daarvan?

4
Uit navraag bij de betreffende instelling heb ik begrepen dat de bemoeienis van de instelling alleen betrekking heeft op de bemiddeling en de begeleiding van cliënten. Met de erotische contacten heeft de instelling geen bemoeienis, daarvoor betaalt de cliënt zelf. Dat spreekt voor zich omdat dergelijke zaken niet behoren tot de in de AWBZ geregelde zorgaanspraken. Echter, de betreffende instelling verzorgt ook seksuele voorlichting. Een dergelijke activiteit behoort, zeker gezien de doelgroep, tot de activerende begeleiding. Om er zeker van te zijn dat voorlichting en activiteiten gericht op bemiddeling niet met elkaar verweven raken, zal ik -door tussenkomst van het College voor Zorgverzekeringen - bewerkstelligen dat het zorgkantoor toeziet op het onderscheid tussen de verschillende activiteiten en de bekostiging ervan.

5
Deelt u het oordeel dat inwilliging van een verzoek om bemiddeling en begeleiding naar erotisch contact uit psychiatrische, maar ook uit (medisch-) ethische overwegingen ongewenst is?

5
Het antwoord op de vraag of de inwilliging van een verzoek om bemiddeling en begeleiding naar erotisch contact uit psychiatrische en / of medisch-ethische overwegingen ongewenst is, is mede afhankelijk van de beoordeling van specifieke situatie door deskundigen. Dit is een zaak tussen de hulpverlener en de cliënt.


---- --