Regering.nl

30 mrt 2004

WINKELS MOGEN FOTO'S VEELPLEGERS GEBRUIKEN

Winkeliers mogen aan de hand van foto's en gegevens van veelplegers deze weren of controleren, maar zij moeten volgens minister Donner (Justitie) de gegevens wel geheim houden.

Dat schrijft minister Donner (Justitie) in antwoord op Kamervragen over het mogelijk publiceren van gegevens van veelplegers op internet. Er zijn volgens de minister beperkte mogelijkheden om veelplegers uit de anonimiteit te halen op basis van de Wet politieregisters. Deze wet regelt de gegevensverstrekking door de politie.

De politie mag nu, als dat nodig is voor de politietaak, gegevens van veelplegers aan derden geven. Minister Donner vindt het toelaatbaar dat in dat kader ook gegevens, bijvoorbeeld foto's, aan winkeliers worden verstrekt. Zij kunnen daarmee veelplegers weren of controleren en zo bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit. Net als voor de politie geldt voor de winkeliers in principe een geheimhoudingspicht. Wel mogen zij in bepaalde gevallen de gegevens doorgeven aan andere winkeliers.

De minister deelt de opvatting van het openbaar ministerie 'dat uiterste zorgvuldigheid is geboden bij het openbaar maken van gegevens van veelplegers'. Het openbaar ministerie is van mening dat het tonen van foto's van veelplegers aan een veel breder publiek via bijvoorbeeld internet, vergissingen en eigenrichting in de hand kan werken. Ook de privacywetgeving staat dit niet toe.

Het ministerie van Justitie werkt momenteel aan een nieuwe Wet politiegegevens. Daarbij wordt expliciet gekeken naar de knelpunten die momenteel in de praktijk worden ervaren bij de aanpak van veelplegers. De politie en andere betrokken partijen vinden de huidige Wet politieregisters regelmatig 'te beperkend'.

Opsporingsberichten
Beelden van verdachten mogen breed worden verspreid als de identiteit van de verdachte onbekend is en de hulp van het publiek wordt gevraagd om ernstige strafbare feiten op te lossen. Dit is voorbehouden voor ernstige delicten en wordt geregeld in de aanwijzing Opsporingsberichtgeving. Het veelvuldig plegen van winkeldiefstal komt hier doorgaans niet voor in aanmerking, aldus Donner.

Bron:



Zie het origineel
Brief aan de Tweede Kamer