Gemeente Amsterdam

Zestig nieuwe gemeentelijke monumenten
30 maart 2004 - Bureau Monumenten & Archologie

De eerste resultaten van het Gemeentelijk Monumentenproject (GMP) zijn zichtbaar: het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum heeft zestig nieuwe monumenten uit de periode 1850-1940 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Het in 1886 door G. van Arkel ontworpen winkel/woonhuis aan de Nieuwendijk 91 illustreert de stilistische veelvormigheid aan het einde van de negentiende eeuw. Het in 1886 door G. van Arkel ontworpen winkel/woonhuis aan de Nieuwendijk 91 illustreert de stilistische veelvormigheid aan het einde van de negentiende eeuw.

In 1997 startte het bureau Monumenten & Archeologie (bMA) de inventarisatie van potentiële gemeentelijke monumenten uit de periode 1850-1940 (het GMP). Voor de architectuur uit die periode was tot dan toe betrekkelijk weinig aandacht geweest. De inventarisatie leidde tot een selectielijst van circa 1.000 panden die in juni 2000 door de gemeenteraad werd vastgesteld. Al deze panden worden momenteel door bMA beschreven en voorgedragen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Om het proces van beschrijven en plaatsen overzichtelijk te houden werd besloten om te werken met tranches van zestig panden. De eerste tranche is nu afgerond.

© Gemeente Amsterdam