Gemeente Enschede

Gemeente en instellingen akkoord over bouw Muziekcluster


Enschede, 30-03-2004

Culturele instellingen gaan verder in een samenwerkingsverband

De gemeente Enschede en de culturele instellingen hebben overeenstemming bereikt over de definitieve variant van het te bouwen Muziekcluster. In deze variant wordt afgezien van de bouw van een A^+ podium en een Middenzaal. De instellingen hebben tevens besloten om nà 10 mei as. als toekomstige gebruikers van het Muziekcluster verder te gaan in een samenwerkingsverband.

Bij de plannen voor een Muziekcluster hebben het Poppodium ATAK en Podium Twente de wens geuit om resp. een A^+ podium en een Middenzaal te bouwen. Deze zalen worden door de instellingen gezien als een gewenste uitbreiding voor toekomstige theater- en muziekproducties. ATAK en Podium Twente hebben in november 2003 voor de exploitatie van deze zalen een businessplan ingediend. Het businessplan is vervolgens op haalbaarheid onderzocht door een commissie van vier, in overleg met de instellingen gekozen, onafhankelijke deskundigen met kennis van zaken van de exploitatie van theaters en poppodia. Het onderzoek was gericht op de kosten en baten, het publieksbereik, de verwachte bezoekersaantallen en de financiële gevolgen voor de Gemeente Enschede.

Op 3 maart hebben de deskundigen hun rapport uitgebracht. De exploitatie van een A^+ podium en een Middenzaal wordt volgens hen op grond van de onderzochte criteria niet haalbaar geacht: de vereiste bezoekersaantallen voor een A+ podium zijn naar de mening van de commissie te hoog voor deze regio; het vereiste aantal grootschalige evenementen is naar de mening van de commissie niet beschikbaar; er is volgens de deskundigen bovendien onvoldoende organisatiecapaciteit aanwezig om het vereiste aantal producties te kunnen organiseren.

De deskundigen noemen de Middenzaal een verrijking voor Enschede, maar concluderen dat realisatie financieel niet haalbaar is. Zij stellen dat ook met een grote zaal - die wèl wordt gebouwd - een ruim publiek kan worden bereikt. Bovendien kan naar de mening van de commissie door optimalisering van het gebruik van het theater in het Muziekcluster ook een brede programmering worden geboden.

Gelet op de bevindingen van de deskundigen zal het college van B en W aan de gemeenteraad voorstellen om af te zien van een A^+ podium en een Middenzaal in het complex en definitief uit te gaan van de zogenaamde "model 2" variant van het Muziekcluster (zoals besloten door de gemeenteraad van 7 april 2003). Hoewel ATAK en Podium Twente de uitkomst van het onderzoek niet onderschrijven, accepteren beiden het standpunt van het college als een gegeven voor het verdere traject. Zij plaatsen de volgende kanttekening:
* Over het A^+ podium: ATAK verzoekt om te onderzoeken of in de geplande parkeergarage voorzieningen kunnen worden getroffen waarmee de bouw van een A+ podium in de toekomst mogelijk is;
* Over de Middenzaal: Podium Twente wil alsnog alternatieve mogelijkheden verkennen, buiten het nieuwe Muziekcluster. De overige instellingen ondersteunen dit.

Alle betrokken instellingen vinden dat het huidige niveau van programmering gehandhaafd moet blijven. Zij stellen voor de mogelijkheden te verkennen voor optimalisatie van het gebruik van het nieuwe muziekcluster, voor samenwerking met het Rabotheater (Hengelo), en om te onderzoeken of de huidige kleine zaal in de Schouwburg gehandhaafd kan blijven. De geraamde opbrengst bij het afstoten van de Schouwburg blijft daarbij voorwaarde voor de financiering van de huidige plannen; bovendien mag (gedeeltelijke) handhaving van de Schouwburg de belangen van het nieuwe Muziekcluster niet schaden.

In de visie van de commissie is een A^+ podium op korte en lange termijn niet haalbaar, echter dient uitbreiding in de toekomst niet uitgesloten te worden. Volgens Poppodium ATAK veronderstelt deze bevinding dat in het huidige bouwproject ruimte gecreëerd moet worden cq. voorzieningen moeten worden getroffen die een dergelijke uitbreiding mogelijk maakt. Deze veronderstelling is op haalbaarheid getoetst voor de aanpassing van het theater, de parkeergarage, en de grondexploitatie. De gemeente heeft vervolgens geconcludeerd dat de veronderstelling financieel en qua praktische uitvoerbaarheid niet realistisch is.

Samenwerking na het raadsbesluit van 10 mei

De instellingen hebben op 17 maart jl. besloten om na 10 mei - als de gemeenteraad besloten heeft over het voorlopig architectonische ontwerp van het Muziekcluster - verder te gaan in een samenwerkingsverband. De huidige projectmanager, de heer M. Bruinsma, zal als directeur ad interim van het muziekcluster optreden. De rolverdeling tussen toekomstig exploitant, bouwheerschap en gebruikers zal nader uitgewerkt worden, voordat het definitieve architectonische ontwerp gereed is (1 januari 2005). Ook de toekomstige exploitant van het muziekcluster en het aangrenzende muziekcentrum moet dan bekend zijn.

---

---

Gepubliceerd op 30-03-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar