Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, dinsdag 30 maart

Alkmaar 30-03-2004 - 17.00 uur

Ruim 70 jongeren middag in het verdachtenbankje van politie en justitie

Alkmaar, maandag 29 maart 2004

Op maandag 29 maart heeft de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie een middag georganiseerd waarbij 70 leerlingen van de Rein Abrahamseschool in Alkmaar het hele proces van aanhouding tot voorgeleiding mee konden maken. Doelstelling van de dag was de jeugd een goed inzicht geven in het doorlopen van de hele strafrechtketen. De jeugdigen werden direct geconfronteerd met politie en justitie en kwamen erachter dat in aanraking komen met politie en justitie niet iets is om stoer over te doen. Agenten van de politie Noord-Holland Noord geven sinds enkele jaren lessen volgens het School Adoptie Plan. In het eerste jaar geven agenten de les: Dat kun je niet maken. In klas twee geeft het bureau Halt, soms samen met de politieagent, een les. In klas drie wordt het thema drugs behandeld. Dit doet de politie met medewerking van de Brijderstichting (verslavingszorg). Om de leerlingen in het vierde jaar zelf te laten ervaren wat er gebeurt als er een strafbaar feit wordt gepleegd, wordt de praktijkles In het verdachtenbankje gegeven.
Om 12.00 uur startte het rollenspel. Een leerling van de Rein Abrahamseschool stal een fiets op het schoolplein. De conciërge betrapte hem en kon de leerling ter plekke aanhouden. De politie werd gebeld en was snel ter plaatse. De verdachte werd met de politieauto overgebracht naar de passantenkamer in het cellenblok van het politiebureau in Alkmaar. Ook werd de verdachte professioneel gefouilleerd. Alle andere leerlingen (verdeeld in vier groepen) zijn steeds bij alle handelingen aanwezig geweest. Een bus van Connexxion vervoerde alle leerlingen van school naar het politiebureau en bracht de leerlingen s middags weer terug naar school. Na de fouillering werd de verdachte leerling voorgeleid aan de hulpofficier, de heer GJ Molenaar. Alle vragen van leerlingen werden beantwoord en ook kregen zij allen een rondleiding door het cellencomplex. Met name dat laatste maakte veel indruk op de jongeren. Ik wil hier toch liever niet zitten, was een reactie. Het ziet er toch veel enger uit dan ik altijd had gedacht, vertelde een andere leerling. Na de voorgeleiding werd er in de kantine van het politiebureau een terechtzitting nagespeeld. De heer C. Mouthaan, parketsecretaris bij het OM, had hier de leiding over. Hij werd bijgestaan door de jeugdcoördinatoren van de politie. Om 15.30 uur gingen de leerlingen weer terug naar school. Een hoop indrukken van de strafrechtketen wijzer.

Jongen van portemonnee en telefoon beroofd.

Alkmaar, maandag 29 maart 2004.

Maandag heeft een 16-jarige jongen uit Alkmaar aangifte gedaan van mishandeling en diefstal. Het slachtoffer liep in de nacht van vrijdag op zaterdag over het Hofplein toen hij zag dat een groep van zon tien Marokkaanse of Turkse afkomst, mensen lastig viel. Op een gegeven moment kwam de groep op hem toelopen en voor dat het slachtoffer wist wat er gebeurde kreeg hij een groot aantal klappen in zijn gezicht en schoppen tegen zijn lichaam. Uiteindelijk wist het slachtoffer te ontkomen. Kort daarop ontdekte hij dat zijn portemonnee en zijn telefoon waren verdwenen. Vermoedelijk zijn deze spullen tijdens de mishandelingen

Uit zijn kleding gestolen. Na de mishandeling verdween de groep in de richting van h et Canadaplein.

Verlichting gestolen.

Heerhugowaard, maandag 29 maart 2004.

Maandag heeft een medewerker van een Elektrotechnisch bedrijf aangifte gedaan van een groot aan lichtspots. Deze diefstal moet hebben plaatsgevonden in de periode tussen 15 en 25 maart. De goederen lagen opgeslagen in een pand aan de Industriestraat. In dit pand worden verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd. Onbekenden hebben in totaal ruim dertig spots, die een gezamenlijke waarde vertegenwoordigen van ruim 3000 euro, weggenomen.

Dronken autobestuurder moet rijbewijs inleveren

Alkmaar, dinsdag 30 maart 2004.

In de nacht van maandag op dinsdag werd een 37-jarige man uit Spanje aangehouden op de Sliksteeg. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 665 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveelheid genuttigde alcohol werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Massagesalon overvallen

Alkmaar, dinsdag 30 maart 2004.

Dinsdagmorgen kort voor 12.00 uur heeft een tot nu toe onbekende man een overval gepleegd op een massagesalon aan de Kapelsteeg. De dader drong onder bedreiging van een vuurwapen het bedrijf binnen. Onder die bedreiging sloot hij de drie dames op een in ruimte in het pand. Kort daarop verliet hij de salon. Of er geld of goederen zijn weggenomen kan op dit moment nog niet worden vastgesteld. Er raakten geen personen gewond. Een onderzoek in de omgeving en de binnenstad leverde tot op heden niets op. Vorige week werden in hetzelfde pand een aantal vrouwen bedreigd. Of dit gebeurde door dezelfde dader als vandaag is nog niet bekend. De recherche is inmiddels een uitgebreid onderzoek gestart.