Gemeente Terneuzen

toonbeeld handhaven

Persbericht 30 maart 2004

Samenwerking Toonbeeld en Zeeuwse Muziekschool bevorderen COLLEGEVOORSTEL: HUIDIGE SITUATIE TOONBEELD HANDHAVEN

Het college stelt de gemeenteraad voor de huidige situatie met betrekking tot muzikale en beeldende vorming in Terneuzen te handhaven. Dit houdt in dat de muzikale vorming in de voormalige gemeenten Axel en Sas van Gent uitgevoerd blijft worden door de Zeeuwse Muziekschool, en dat Toonbeeld de muzikale vorming in de voormalige gemeente Terneuzen blijft verzorgen. Daarbij blijft de bestuurlijke afspraak in stand dat er bij het niet kunnen voldoen aan de vraag door één van de instellingen, er gebruik gemaakt kan worden van de andere instelling. Toonbeeld voert de beeldende vorming uit voor de hele gemeente.

Het standpunt van het college wordt ter kennis gebracht aan de ondernemingsraad en de commissie voor het georganiseerd overleg.

Motivatie
Het college kiest voor de hierboven genoemde optie om in de toekomst verdere samenwerking tussen Toonbeeld en de Zeeuwse Muziekschool te bevorderen. Door middel van het op deze wijze handhaven van het bestuurslidmaatschap van de Zeeuwse Muziekschool kan ook aan die zijde bestuurlijke inbreng plaatsvinden. Ieder halfjaar wordt over de voortgang van het samenwerkingsproces aan het college gerapporteerd.

Voorwaarden
Het college stelt de gemeenteraad voor aan de gemaakte keuze de volgende voorwaarden te verbinden:

* Harmonisatie tarieven Toonbeeld naar het niveau van de Zeeuwse Muziekschool;

* Optimalisatie van het gebruik van het gebouw aan de Bellamystraat;
* Zo mogelijk decentrale uitvoering beeldende vorming;
* Streven naar synergie en efficiency;

* Evenals alle overige organisatie-onderdelen vormt ook het cluster Kunst en Cultuur (waarvan Toonbeeld onderdeel uitmaakt) een reguliere organisatie-eenheid vallend binnen de bestaande sturingsmechanismen van de gemeentelijke organisatie.

Notitie van projectgroep muzikale en beeldende vorming Het college heeft haar voorkeur uitgesproken op basis van de notitie die de projectgroep muzikale en beeldende vorming geschreven heeft. In deze notitie worden drie scenario's beschreven:
* Toonbeeld verzorgt zowel de muzikale als beeldende vorming.
* De Zeeuwse Muziekschool geeft invulling aan de kunsteducatie in de gemeente Terneuzen.

* De Zeeuwse Muziekschool verzorgt het muziekonderwijs, en Toonbeeld de beeldende vorming.

Per scenario is weergegeven wat de te verwachten gevolgen zijn op inhoudelijk, personeel en financieel gebied. In de notitie wordt geen voorkeur uitgesproken voor één van de drie scenario's. De notitie is openbaar.

De vervolgstappen
De komende weken zal - na afspraken daarover in de klankbordgroep - een vertegenwoordiging van de cursisten van zowel Toonbeeld als de Zeeuwse Muziekschool worden gevraagd hun zienswijze kenbaar te maken aan mevrouw C.J.J. de Mol-Marcusse, wethouder van Kunst en Cultuur. Hiermee komt het college tegemoet aan de aandacht die is gevraagd voor de inbreng van de cursisten in dit project. Ook de verenigingen en organisaties waar Toonbeeld en de Zeeuwse Muziekschool relaties mee onderhouden, worden in de gelegenheid gesteld hun mening aan mevrouw de Mol-Marcusse mee te delen.

Vervolgens formuleert het college haar definitieve advies aan de raadscommissie en de gemeenteraad, en biedt dit ter agendering aan. De gemeenteraad neemt uiteindelijk op basis van alle informatie die zij ontvangen heeft een definitief besluit over de wijze waarop de muzikale en beeldende vorming in de gemeente Terneuzen in de toekomst wordt ingevuld.

Noot aan de redactie:

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Vera van der Windt
Telefoonnummer: 0115 - 455 521 / 06 204 24 249