Gemeente Den Haag

maart 2004
Meer mogelijkheden voor Haagse skaters (30 maart)

Vandaag hebben Burgemeester en Wethouders van Den Haag het skatebeleid vastgesteld. De gemeente wil met deze nota het aanbod van goede skateplekken verbeteren, sportieve activiteiten in de openbare ruimte stimuleren en overlast door skaten op ongeschikte plekken voorkomen. Bestaande en nieuwe voorzieningen worden beter afgestemd op de wensen van skaters. Verder wil de gemeente voorkomen dat er nog geskated wordt op plekken die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. In totaal is er in de komende drie jaar zo'n EUR 450.000 nodig om de speerpunten uit de nota uit te voeren.

Speerpunten
In de nota worden drie speerpunten genoemd:

* Er is behoefte aan meer stedelijke skatevoorzieningen voor ervaren skaters op centraal gelegen plaatsen in de stad;
* Bestaande skateramps, -plekken en -banen die op dit moment niet voldoen aan de technische eisen zullen door kleine ingrepen of herinrichting aantrekkelijker worden voor skaters. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Zuiderpark. Een deel van de huidige plekken wordt niet of nauwelijks gebruikt omdat variatie ontbreekt. Het komt ook voor dat de banen of toestellen slecht bereikbaar zijn of weggestopt zijn in een hoekje. In de toekomst worden er geen alleenstaande toestellen meer aangelegd, alleen nog skateparken of een plek met meerdere skate-elementen;

* De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om zogenaamd 'losse' skatevoorzieningen samen te voegen.

Onderzoek en overleg
De nota is tot stand gekomen door onderzoek onder en intensief overleg met de Haagse skaters. De gemeente heeft een aantal skateplekken bezocht en daar zijn de skaters persoonlijk aangesproken. Verder heeft de gemeente flyers uitgedeeld ('Hoe wordt Den Haag een toffe skatestad?') op skateplekken en in winkels voor skatebenodigden. De prijsvraag, die op de flyer stond, leverde zo'n tachtig reacties op. Verder is een internetsite ontwikkeld (www.denhaag.nl/skaten) met een discussieforum waar skaters hun mening konden geven. Hier kwamen 66 reacties binnen. Daarnaast heeft de gemeente de Haagse Jongerenraad aangesproken. Ook is contact gelegd met ontwerpers van skatevoorzieningen en andere gemeenten om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Schade
Één van de problemen met het skaten is dat de sport op een aantal plaatsen schade veroorzaakt aan bestrating (vooral natuursteen) en aan straatmeubilair, zoals trappen, bankjes en stoepranden. Verder hebben voorbijgangers op verschillende plaatsen last van skaters. Op de Grotiusplaats is daarom een skateverbod ingesteld.