Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

'MINVROM' Montreal Conferentie succesvol afgerond

De Montreal Conferentie is toch nog succesvol afgerond. Het conflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het gebruik van het ontsmettingsmiddel methylbromide is opgelost.

De jaarlijkse vergadering van het Montreal Protocol was eind vorig jaar geschorst na een ruzie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het gebruik van methylbromide. De Verenigde Staten wilden namelijk meer uitzonderingen voor het gebruik van methylbromide dan volgens het Protocol is toegestaan. Deze week vond er in Montreal een extra vergadering plaats.

Methylbromide is een giftige stof die de ozonlaag aantast. Sinds 1991 wordt deze stof verboden en zijn alleen toepassingen toegestaan waarvoor er nog geen alternatieven zijn. Methylbromide wordt nu nog voornamelijk in de landbouw gebruikt als grondontsmettingsmiddel. In Nederland worden alleen kleine hoeveelheden gebruikt voor de aardbeienteelt. In de Verenigde Staten wordt het middel nog veelvuldig toegepast.

Tijdens de extra conferentie in Montreal hebben de Verenigde Staten uiteindelijk ingestemd met een compromis dat er op neer komt dat de productie wordt beperkt en op de voorraden wordt ingeteerd.