ATRADIUS

Optimisme voorzichtig terug bij Nederlandse exporteurs

Nederlandse exporteurs verwachten voor 2004 gemiddeld een stijging van 2,9% van hun exportomzetten. De verwachte groei is bescheiden maar het aantal exportbestemmingen neemt toe. Voor 2004 voorzien de meeste ondernemers exportgroei naar Rusland, Polen en Tsjechië. De veronderstelling dat productie vooral aan de EU-nieuwkomers wordt uitbesteed, lijkt ongegrond. Nederlandse exporteurs verwachten 5% productie naar nieuwe EU-landen uit te besteden maar bijna 10% naar China. Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Export 2004, een initiatief van credit management organisatie Atradius, voortgekomen uit Gerling NCM, en exportorganisatie Fenedex.

Tweederde van de Nederlandse ondernemers verwacht het komende jaar een stijging van hun exportomzet ten opzichte van 2003. Dit is aanmerkelijk hoger dan de stijging van 41% die in 2003 gerealiseerd is. Buiten de EU worden Rusland, Polen en China genoemd als belangrijkste nieuwe exportbestemmingen. Binnen de EU is Groot-Brittannië koploper.

Meer betalingsachterstanden binnen EU
Exporteurs ervaren meer betalingsachterstanden op afnemers in landen binnen de EU dan buiten de EU. Uit voorgaande onderzoeken van Trends in Export blijkt dat exporteurs binnen de EU (behalve op Griekenland) meer op open account leveren dan buiten de EU. Buiten de EU zoekt men meer zekerheid voor het ontvangen van betalingen. Buiten de EU staat Polen, net als vorig onderzoek, boven aan de lijst van landen met de meeste betalingsachterstanden.

Kredietverzekering van toenemende waarde
De meest genoemde maatregel om debiteurenrisico bij export af te dekken is nu een kredietverzekering (55,3%) gevolgd door vooruitbetaling en een letter of credit. In het vorige onderzoek stond vooruitbetaling bovenaan en daarna kredietverzekering. Een toenemend aantal exporteurs (29% nu vergeleken met 22,6% in 2002) geeft aan debiteurenrisico niet af te dekken. Als belangrijkste reden daarvoor wordt, net als in 2002, gegeven dat de klant bekend en stabiel is.

Invoering euro goede zaak
Het merendeel (80,6%) vindt de invoering van de euro (nog steeds) een goede zaak. Als belangrijkste stimulans voor de Nederlandse export worden het innovatieve vermogen van het bedrijfsleven en het positieve imago van Nederlandse producten genoemd. De stijging van de loonkosten wordt als de belangrijkste bedreiging gezien (66,9%), maar ook de ongunstige (hoge) koers van de euro ten opzichte van de US dollar. Opvallend is dat bijna de helft (47,9%) van de exporteurs wel exportgroei naar de VS verwacht.

Exporteren is niet makkelijk
Driekwart van de exporteurs vindt exporteren niet makkelijk. 62,6% stelt dat exportkennis binnen een onderneming noodzakelijk is om succesvol te zijn. Hiermee wordt bevestigd dat bedrijven die willen exporteren zonder goede voorbereiding en zonder mensen met kennis van zaken geen goede resultaten kunnen behalen. De ondernemers geven zelfs aan dat kennis van zaken eigenlijk net zo belangrijk is als het hebben van een goed product (66%).

Over Atradius
Atradius, voortgekomen uit GERLING NCM, verzekert handel ter waarde van 350 miljard euro tegen het risico van wanbetaling. Met een mondiaal marktaandeel van 25 procent en een premie-inkomen van 1.3 miljard euro is Atradius de op één na grootste kredietverzekeraar ter wereld. Naast kredietverzekeringen biedt Atradius een breed pakket van creditmanagement producten variërend van incasso tot garanties. Atradius heeft een A-notering van Standard & Poor's en A2 van Moody's. Sinds 1932 heeft Atradius een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse Staat inzake de herverzekering door de Staat van bepaalde commerciële en politieke risico's.

Over Fenedex
Kernactiviteiten van Fenedex, in 1954 door het bedrijfsleven opgezet, zijn: inspireren, informeren, opleiden en adviseren van ondernemingen en personen ter bevordering van de kwaliteit van het exporteren en internationaliseren van het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen en die van de 1335 leden in het bijzonder.