Technologie Stichting STW

30 maart 2004

Betonnen vloer scheurt na kwartier bij brand

STW-promovendus Joris Fellinger heeft een model ontwikkeld dat het brandwerende gedrag van betonnen vloerplaten beoordeelt en voorspelt. Hij ontdekte dat de platen al na een kwartier gaan scheuren, maar niet bezwijken. Fellinger, adviseur van het Centrum voor Brandveiligheid van TNO, testte hoe zogenaamde kanaalplaten reageren bij brand. Fellinger promoveert op 5 april aan de Technische Universiteit Delft.

Fellinger ontwikkelde een temperatuurafhankelijk model dat het ontstaan van scheuren in de plaat en het bezwijken ervan voorspelt. Momenteel is er alleen wetgeving over het buigen van kanaalplaten bij brand. Met het nieuwe model kunnen zowel het ontwerp van de platen als de wetgeving worden verbeterd.

Bij de tests op brandwerendheid vond Fellinger dat de platen in rap tempo minder konden dragen als ze door de warmte uitzetten. Na veertien tot zestien minuten ontstonden verticale scheuren in de plaat, zelfs als Fellinger de thermische uitzetting gedeeltelijk verhinderde. In het eerste uur daalde het draagvermogen van de platen snel, daarna werd de afname gering.

Het nieuwe rekenmodel is ingewikkeld om in de dagelijkse praktijk te gebruiken. Fellinger raadt dan ook aan van iedere plaat die op de markt verschijnt de maximale belastinggraad vooraf te bepalen.

De promovendus stelde ook de maximale belastinggraad van de platen vast. Hij ontdekte dat deze belastinggraad een belangrijke rol speelt bij het tijdstip waarop de platen bezwijken. De belasting van de platen heeft daarentegen nauwelijks effect op de vorming van scheuren in de platen.

Kanaalplaten zijn gemaakt van beton met strengen van voorgerekt staal. Deze platen zijn populair als vloerconstructies in woningen en kantoorgebouwen. Tijdens een brand moeten de vloeren van deze platen hun dragende en scheidende functie gedurende enige tijd behouden. Zo kunnen de personen in het gebouw het pand veilig verlaten.

Meer informatie bij ir. Joris Fellinger (TNO Bouw, Centrum voor Brandveiligheid) tel: +31 (0)15 276 34 87 j.fellinger@bouw.tno.nl

Promotie 5 april promotoren: prof. ir. J.W.B. Stark en prof. dr. ir. J.C. Walraven
---

TOP Laatste wijziging: 30-03-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl