CINOP
http://www.cinop.nl

Europese campagne arbeidsmobiliteit start op 30 maart

Europese campagne over arbeidsmobiliteit in Europa start op 30 maart

s-Hertogenbosch, 25 maart 2004

Door de toetreding van de nieuwe lidstaten binnen de EU op 1 mei 2004 ontstaan er nieuwe kansen en bedreigingen. Veel ondernemers en onderwijsinstellingen hebben ook vragen over Europa en het vrij verkeer van werknemers.

Om op die actuele vragen antwoord te geven, gaat op dinsdag 30 maart a.s. de Europese informatiecampagne Arbeidsmobiliteit in Europa van start. CINOP (Centrum voor innovatie van opleidingen) en de vakbod FNV staan, in opdracht van de Europese Unie, aan het roer van deze campagne in Nederland.

CINOP en het FNV nodigen vertegenwoordigers van media uit om bij het officiële startschot aanwezig te zijn, tijdens het landelijke seminar Waar liggen de grenzen van arbeidsmobiliteit in Europa? dat op 30 maart in Maastricht gehouden wordt. Het seminar is bedoeld voor ondernemers, p&o managers, managers bij onderwijsinstellingen en overheden.
Waarschijnlijk bieden ook de inhoud van het programma en de sprekers aanknopingspunten om uw berichtgeving rond 1 mei straks vorm te geven. Daarom reserveren we een aantal plaatsen voor journalisten om aan het seminar deel te nemen.

Inhoud:
Europa is hard op weg de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie in 2010 te worden. Arbeidsmobiliteit kan een sleutel zijn in het creëren van een open en flexibele Europese arbeidsmarkt.
Het seminar heeft tot doel antwoorden te geven op de volgende vragen:
Hoe kan ik buitenlands personeel snel en doeltreffend inzetten? Hoe kan ik internationale arbeidsmobiliteit in mijn strategisch beleid van mijn bedrijf inpassen?
Hoe vrij is het verkeer voor werknemers in Europa? Met welke Europese regels moet ik rekening houden? Hoe kan ik snel vaardigheden en diplomas van een buitenlandse werknemer beoordelen?
Waar vind ik (hulp bij het werven van) buitenlands personeel?

Prof.dr.Vonk (bijzonder hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam) zal het onderwerp inleiden en werkgevers, werknemers, onderzoekers en experts reageren daarop in een paneldiscussie. In de middag kunt u interactieve workshops volgen van gerenommeerde ondernemers, die uit eigen ervaring antwoord geven op bovenstaande vragen.

Indien u belangstelling heeft om dinsdag de 30e naar Maastricht te komen, of heeft u anderszins interesse in deze campagne, dan kunt u contact opnemen met de campagneverantwoordelijke:

CINOP, Centrum voor innovatie van opleidingen
Martine Maes (mmaes@cinop.nl, 073- 6800619)
of met de afdeling Communicatie & Informatie, Joost Claassen (jclaassen@cinop.nl, 073-6800704)

Programma:
Waar liggen de grenzen van arbeidsmobiliteit in Europa? 30 maart 2004 in Maastricht

Ochtend
Hoofdspreker prof. dr. Gijs Vonk, bijzonder hoogleraar Sociaalzekerheidsrecht, Vrije Universiteit van Amsterdam Reacties en discussie met panelleden:
Heleen van Camp, E,til
Jeanette van Yperen,CWI
Herman Dewalque, Academisch Ziekenhuis Maastricht Catelene Passchier, European Trade Union Confederation Nannette Ripmeester, Expertise in Labour Mobility Trees Snelders, werkgeversorganisatie VNO-NCW

Aansluitend
Officiële start Europese informatiecampagne arbeidsmobiliteit

Middag Workshops:

1. Hoe kan ik internationale mobiliteit in het strategisch beleid inpassen?
Opzetten van een realistische mobiliteitsstrategie voor bedrijven. Loes Geerlings-Bon en Karina Versterre-Morré (PriceWaterhouseCoopers, Human Resource Services)


2. Hoe vrij is het verkeer voor werknemers? Europese wet- en regelgeving op papier en in praktijk. Anne Pieter van der Mei (Universiteit Maastricht) en Ger Essers (FNV)


3. Hoe kan ik buitenlands personeel snel en doeltreffend inzetten? Instrumenten en ervaringen over werk, taal en cultuur. Harry Geurten (Vodafone) en Norbert Ruepert (ROC Utrecht)


4. Waar moet ik met buitenlandse uitzendkrachten rekening mee houden?
Poolse uitzendkrachten uitgezonden naar een Nederlands bedrijf. Ton Hendriks (Boll Accountants) en Guido Vreuls (Dactylo/Vedior)


5. Hoe kan ik zien welke vaardigheden een buitenlandse werknemer heeft?
Transparantie van vaardigheden en diplomawaardering. Stan Plijnaar (Colo) en Marianne Driessen (CINOP)


6. Waar komen ze vandaan en hoe solliciteren ze? Arbeidsmobiliteit betekent werken met mensen uit andere landen, maar die solliciteren ieder op hun eigen wijze.
Nannette Ripmeester (Expertise in Labour Mobility)


7. Kan Euregionale arbeidsmarktinformatie onze grenzen verleggen? Het belang van transparantie voor optimale arbeidsmobiliteit. Rob Widdershoven (Provincie Limburg) en Ingrid Nouwens (E,til)

26 mrt 04 09:01